Darovi

Pokloni za Papu: Srebrni medaljon, brončani ključ i kutija iz zeničkog zatvora

Kultura / Vjera | 05. 06. 2015. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medaljon, novi simbol ljubavi i mira, koji će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručiti Svetom ocu Franji, dizajnirao je Emir Hadžimuratović, sarajevski umjetnik, koji već godinama živi i radi u Francuskoj.

Medaljon predstavlja svojevrsnu zajedničku interpretaciju tri vjerska simbola islama, kršćanstva i judaizma, tri konfesije koje se stoljećima susreću i prepliću u Sarajevu, spajajući se u jedan život koji čini ovo mjesto jedinstvenim i posebnim.

Činjenica da ga je osmislio naš sugrađanin i da ima direktnu poveznicu sa Sarajevom je vrlo značajna. Ovo izuzetno vrijedno djelo je mladi umjetnik poklonio Gradu Sarajevu.Medaljon za Papu izrađen u jedinstvenoj seriji, samo jedan primjerak, u srebru, posebno je dizajniran i urađen kod najboljih francuskih i talijanskih draguljara. Kutija na kojoj je otisnut zlatni grb grada Sarajeva je također unikatna, od drveta i specijalno je napravljena za ovu priliku u Londonu'', priopćeno je.

S druge strane, priznanje "Ključ Grada Sarajeva" koje će gradonačelnik Komšić uručiti Svetom ocu papi Franji djelo je akademskog umjetnika Salima Obralića, dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Ključ je izliven u bronci, poliran i obrađen u dizajniranoj kutiji od drveta divlje trešnje. Osmišljen je u vidu ključeva iz srednjovjekovnog doba.

Na rezi ključa oslikane su bogomolje, s mostom tipa Šeher-ćehajine ćuprije, kakav se nalazi i na grbu Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Priznanje se sastoji od kutije s ključem i Povelje s tekstom na bosanskom i talijanskom jeziku, a u vrhu Povelje utisnuta je Višegradska kapija, kao simbol ulaza u Sarajevo.

U Ured nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića stigao je još jedan dar zatvorenika Kazneno-popravnog zavoda Zenica koji su zatvorenici namijenili papi Franji.

Riječ je i ovaj put o drvorezbarskom djelu koje je zapravo prigodna kutija za Bibliju.

Unutar kutije stoji napisano: "Dragom papi Franji, želimo dug život, da nam bude zdrav i da i dalje sa sobom nosi mir, ljubav i toplu Božju riječ gdje god dođe. Svojim dolaskom u Bosnu i Hercegovinu ispunili ste i naša srca srećom i ljubavlju, kao i još jačom vjerom u Boga bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost. Želimo Vam sretan boravak u našoj napaćenoj, ali ponosnoj zemlji. Osuđenici KPZ Zenica".

Dar je stigao poštom i preuzeo ga je osobno kardinal Puljić. I ovaj dar će, zajedno s prethodnim darom izrezbarene "Posljednje večere" koji je također stigao iz KPZ Zenica, biti uručen papi Franji prigodom njegova posjeta BiH u Apostolskoj nuncijaturi u BiH.

U ovu kutiju vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić stavio je i jedan primjerak Biblije na hrvatskom jeziku, koju je preveo njegov prethodnik na nadbiskupskoj stolici dr. Ivan Evanđelist Šarić (1871.-1960.).

''Kao što je poznato, papa Franjo ima posebne prijateljske osjećaje za osobe koje su u zatvoru, tako da će mu ovaj prekrasni dar sigurno puno značiti. Nedavno je u jednom intervjuu za argentinski dnevnik La Voz del Pueblo, govoreći o zatvorenicima, rekao da se gane posjećujući osobe koje su u zatvoru, jer u tom trenutku razmišlja kako niko ne može biti siguran da nikada neće završiti u zatvoru'', objavila je Katolička tiskovna agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close