Ivan Pavao II.

Prije 45 godina papa je prvi put posjetio jednu komunističku zemlju

Papa je održao misu na najvećem trgu u Varšavi – Trgu pobjede u centru grada (poslije pada komunizma trg je preimenovan u Trg maršala Josefa Pilsudskog). Na trgu se za misu okupilo oko 3 milijuna ljudi.
Kultura / Vjera | 02. 06. 2024. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Gniezno 1979., papa  Ivan Pavao II. posjetio je rodnu Poljsku 

Na današnji dan prije 45 godina, 2. lipnja 1979. papa Ivan Pavao II. posjetio je rodnu Poljsku. Bio je to prvi njegov posjet domovini od kad je postao papa i prvi posjet pape nekoj komunističkoj zemlji uopće.

Kad je izašao iz zrakoplova, papa je poljubio zemlju. Dočekali su ga poljski šef države Henryk Jabłoński (komunist) i kardinal Stefan Wyszyński, najviši dostojanstvenik Katoličke Crkve u Poljskoj.

Papa je održao misu na najvećem trgu u Varšavi – Trgu pobjede u centru grada (poslije pada komunizma trg je preimenovan u Trg maršala Josefa Pilsudskog). Na trgu se za misu okupilo oko 3 milijuna ljudi.

Papa je u Poljskoj ostao čak 9 dana, posjetivši najpoznatije poljsko svetište Majke Božje u Częstochowi.

Papin posjet imao je utjecaj na odnose Crkve i države u Istočnom bloku. Ivan Pavao II. posjetio je Poljsku još čak osam puta, više nego ijednu drugu zemlju.

Ukupno je posjetio 129 država za vrijeme svojeg mandata, proputovavši nevjerojatnih 1.167.000 kilometara (dovoljno da se 29 puta obiđe zemaljska kugla).

Između ostalih, posjetio je i komunističku Kubu, 23. siječnja 1998., gdje je ostao čak pet dana, sastao se s Fidelom Castrom i slavio misu na Trgu revolucije u Havani. Papa je tom prilikom pozvao zapadne zemlje (implicitno Sjedinjene Američke Države) na prekid izolacije Kube. 

Video: Sveti Ivan Pavao II.

Papa Ivan Pavao II., danas svetac Katoličke Crkve, rođen je pod imenom Karol Józef Wojtyła 18. svibnja 1920. godine, u gradiću Wadowice, 50 kilometara od Krakova.

Papin otac bio je dočasnik u austrougarskoj vojsci, a zatim časnik u vojsci Republike Poljske.

Kad je bio dječak, budućeg su papu od milja zvali Lolek (skraćeno od Karol, kao što je Bolek skraćeno od Boleslav).

Majka je budućem papi umrla kad mu je bilo samo 8 godina, pa ga je odgajao otac. Kao dječak, Karol je često igrao nogomet kao golman. U mladosti je pokazao neobičan talent za jezike te je naposljetku naučio govoriti čak 9 jezika, a stekao je i pasivno znanje još nekoliko njih. 

Ivan Pavao II. postao je prvi papa koji nije Talijan još od davne 1523. godine. Za svog je mandata proglasio 1.340 blaženika i 483 sveca, više nego svi njegovi prethodnici zajedno tijekom 500 godina. Imenovao je 231 novog kardinala.

Bio je prvi papa u povijesti koji je stupio u židovsku sinagogu i muslimansku džamiju. Poznat je i po tome što se ispričao za pogreške koje su katolici činili u prošlosti.

Tako se ispričao za katoličku umiješanost u trgovinu robljem, za proces protiv Galileja Galilea, za spaljivanja na lomači i vjerske ratove, za križarsko osvajanje Carigrada, te za neaktivnost i šutnju mnogih katolika za vrijeme Holokausta.

Papu Ivana Pavla II. smatra se izrazito zaslužnim u procesu rušenja komunističkih režima u srednjoj i istočnoj Europi.

Bio je osobit štovatelj Blažene Djevice Marije pa je slovo M stavio i na svoj papinski grb, a geslo "Totus Tuus" ("TSav tvoj") također je uzeo iz Marijanskih pobožnosti sv. Ljudevita Montfortskog. 

Video: Može li se BOGU reći NE - Sv. papa Ivan Pavao II
Kopirati
Drag cursor here to close