Sarajevo

Program u Gazi Husrev-begovoj biblioteci: Oda poslanikovom plaštu - Kaside-i burda i stihovi iz pera bošnjačkih autora

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu sinoć je organizirala program Oda poslanikovom plaštu - Kaside-i burda i stihovi iz pera bošnjačkih autora.
Kultura / Vjera | 20. 09. 2024. u 06:42 MINA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu sinoć je organizirala program Oda poslanikovom plaštu - Kaside-i burda i stihovi iz pera bošnjačkih autora.

Ovaj kulturni događaj bio je baziran na stihovima posvećenim iskazivanju žarke ljubavi i pijeteta spram veličine Poslanika Muhammeda, a.s. Osim stihova iz poetskog djela Kaside-i Burda od Al-Busirija, čitani su i stihovi iz pera bošnjačkih autora poput Hasana Bosnevija, Zijaije Mostarca, Ahmeda Hatema Bjelopoljaka, Ali Dede Bošnjaka, Salahija Ušakija, Hasana Kaimije i drugih.

Foto: PR / Gazi Husrev-begova biblioteka organizirala je program Oda poslanikovom plaštu

''Gazi Husrev-begova biblioteka htjela je da se na poseban način priključi obilježavanju rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., na način koji to treba jedna kulturna institucija, institucija koja baštini pisano blago Bosne i Hercegovine. Htjeli smo da pokažemo da je Bosna i Hercegovina bila zemlja poezije, pjesnika, da su se ovdje pisale pjesme posebno inspirirane ljubavlju prema Poslaniku, čežnji, odanosti, koju muslimani s ovog područja osjećaju prema njemu“, izjavila je Šahsena Đulović, suradnica Gazi Husrev-begove biblioteke za odnose s javnošću.

Program se sastojao od čitanja poezije na bosanskom ali i tri orijentalna jezika, koje je praćeno odabranim muzičkim izvedbama na  muzičkim instrumentima naj i bendir u posebnom Nehavend mekamu - jednom od osam specifičnih sistema glazbenih skala koji se baštini u orijentalno-islamskoj kulturi, a kroz koji se izražava emocija ljubavi, žudnje i čežnje.

U programu su sudjelovali dr. Selma Alispahić, Mirza Mušija, dr. Zehra Alispahić, Mehmed Kukuruzović i Mustafa Kukuruzović.

Ovom prilikom u galeriji Biblioteke je postavljena i izložba originalnih rukopisa i drugih bibliotečkih materijala na temu ''Kaside-i Burda'' od kojih se neki, izuzetne vrijednosti i ljepote, po prvi put predstavljaju javnosti. Primjerci rukopisnih i štampanih djela koja su napisana arapskim, osmansko-turskim, perzijskim i bosanskim jezikom te njihova brojnost u građi Biblioteke, bilo da se radi o prepisu, prijevodu ili komentaru, jasan su dokaz zanimanja za ovo djelo i njegove čitanosti u Bosni i Hercegovini kroz vrijeme.

Autori izložbe su uposlenici Biblioteke, na čelu sa mr. Emrahom Seljacijem. Izložba će biti otvorena do 7. listopada.

Program je održan pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad.

Kopirati
Drag cursor here to close