Svečano

Slava Spasovdana u Stocu okupila veliki broj vjernika

Službu su predvodili sveštenik Aleksandar Crnogorac iz Nevesinja i domaćin sveštenik Dejan Grčić iz Stoca.
Kultura / Vjera | 16. 06. 2024. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stolac.city / Slava Spasovdana u Sabirnom hramu u Stocu

U Sabirnom hramu u Stocu u nedjelju je svečano obilježena slava povodom praznika Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista, poznatog kao Spasovdan.

Službu su predvodili sveštenik Aleksandar Crnogorac iz Nevesinja i domaćin sveštenik Dejan Grčić iz Stoca.

Okupili su se pravoslavni vjernici koji žive u Stocu, kao i oni koji potiču iz ovog kraja, piše Stolac city.

Svečanost je bila prilika za duhovno okupljanje i zajedništvo, s naglaskom na otvaranje srca Gospodu, kako bi se time potaklo i međusobno otvaranje srca među vjernicima.

Foto: Stolac.city / Sabirni hram u Stocu

Sveštenik Aleksandar Crnogorac je u svojoj besjedi pozvao okupljene da dublje prigrlite svoju vjeru i da se otvore prema drugima, ističući važnost ljubavi i razumijevanja među ljudima.

Slavi su prisustvovali brojni značajni gosti, među kojima su bili konzul Srbije, predstavnik općine Ravno te predstavnici općine Berkovići, kao i mnogi predstavnici srpske zajednice iz Mostara.

Njihovo prisustvo dodatno je naglasilo važnost ovakvih tradicionalnih okupljanja za očuvanje duhovnog i kulturnog identiteta pravoslavne zajednice u ovom kraju.

Sabirni hram u Stocu tako je postao mjesto gdje se svake godine na Spasovdan okupljaju vjernici kako bi zajedno slavili i molili se, ali i jačali svoje međusobne veze.

Ovogodišnja slava bila je prilika za duboku duhovnu obnovu i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti među ljudima, ne samo u vjeri, već i u svakodnevnom životu.

Ovaj događaj pokazao je da Sabirni hram u Stocu ostaje središte duhovnog života i zajedništva pravoslavnih vjernika, te da će tradicija okupljanja na Spasovdan nastaviti njegovati duhovnu baštinu ovog kraja i dalje jačati povezanost među njegovim stanovnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close