Hodočašće

Raste broj poginulih u stampedu u blizini Mekke

Kultura / Vjera | 24. 09. 2015. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 310 osoba je poginulo, a više od 400 ozlijeđeno u stampedu koji je jutros nastupio tijekom vjerskog obreda hodočasnika hadždža na Mini kod Mekke u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Civilna zaštita Saudijske Arabije je priopćila da je prema posljednjim informacijama u stampedu na Mini život izgubilo 310 ljudi.

Međutim, na osnovu zasad nepotvrđenih informacija, strahuje da bi broj stradalih mogao i dalje rasti.

Brdo Mina se nalazi u blizini Mekke i na njemu hodočasnici hadždža obavljaju obred simboličnog bacanja kamenčića na 'šejtana'.

Među poginulim i ozlijeđenim budućim hadžijama u stampedu na brdu Mina nema vjernika koji su doputovali u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrdio je rukovodilac Ureda za hadždž Islamske zajednice u BiH Nezim Halilović u telefonskoj izjavi za agencija Anadolija.

"Naše hadžije se nalaze u hotelu u Mekki. Odmaraju se nakon što su jučer boravili na Arefatu. Mi se pripremamo za naše zadnje aktivnosti, večerašnji tavaf i ostale obrede hadždža", istaknuo je Halilović.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama. Stotine tisuća muslimana u utorak je krenulo iz Mekke prema obližnjoj dolini Mini na početku prvog dana hadždža, jednog od najmasovnijih hodočašća na svijetu.

U ovogodišnjem hadždžu očekuje se sudjelovanje više od dva milijuna vjernika, po podacima saudijskih vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close