Jedinstvo vjernika

Stekli se uvjeti za ujedinjenje islamske zajednice

Kultura / Vjera | 18. 03. 2016. u 08:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Inicijative za ujedinjenje islamske zajednice Bekir Makić izjavio je sinoć da su se odlaskom muftije Muamera Zukorlića s pozicije sandžačkog muftije stekli uvjeti da se čelnici islamskih zajednica konačno definitivno sastanu i da vide što im je činiti.

Podsjetio je da je riječ o pripadnicima istog naroda i vjere, navodeći da nema većeg zla za muslimane od cijepanja Islamske zajednice, prenosi Tanjug.

Makić je za RTV Novi Pazar dodao da će Inicijativa za ujedinjenje IZ podržati svaki projekt koji vodi jedinstvu vjernika, bez obzira na naciju.

Osvrnuo se i na razbijanje Islamske zajednice koje se dogodilo 2007. godine, rekavši da je potpisivano nezadovoljstvo imama prema muftiji i da su ti potpisi iz nekih namjera upotrjebljeni u cijepanju Islamske zajednice, što je, kako je ocijenio, najveće zlo koje se dogodilo.

Sandžačka demokratska partija (SDP) pokrenula je peticiju za jedinstvo islamske zajednice, koju potpisuju građani online, a akcija potpisivanja organizirana je i u prostorijama Kulturnog centra.

Predsjednik Mešihata IZUS Mevlud Dudić kazao je nakon najave potpisivanja peticije da je Jedinstvo Islamske zajednice vrijednost koja se može ostvariti isključivo kroz legalne i legitimne organe Islamske zajednice, a da političke stranke mogu doprinijeti ovom cilju ukoliko prestanu da se miješaju u unutrašnje stvari zajednice.

Na to je reagirala i Sandžačka demokratska partija priopćenjem za javnost navodeći da peticija ima za cilj jedino i isključivo da upravo pomogne Dudiću i Zilkiću da nađu zajednički jezik i da se na dobrobit naroda konačno izmire.

Član Izbornog stožera SDP Albin Šabotić najavio je u ponedjeljak prikupljanje potpisa za osnivanje Jedinstvene islamske zajednice, koja će biti zajednica svih muslimana s ovih prostora, nakon što je Muamer Zukorlić ranije tog dana podnio ostavku na poziciju sandžačkog muftije.

Ocijenivši da je riječ o povijesnom događaju, Šabotić je rekao da je Zukorlić bio najveća kočnica jedinstvenoj Islamskoj zajednici i da su njegovim odlaskom s funkcije muftije stvoreni uvjeti da se formira jedinstvena vjerska zajednica.

U Srbiji od 2007. godine postoje dvije islamske zajednice koje djeluju na prostoru Sandžaka, a koje su proistekle iz Mešihata Islamske zajednice Sandžaka - jedna, koju sada predvodi muftija Dudić vezuje se za Sarajevo, a druga koju predvodi reis Zilkić za Beograd.

Postojala je i inicijativa Turske za ujedinjenje, međutim, i ona je propala.

Kopirati
Drag cursor here to close