Mostar

Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i ''večer folklora'' u Bijelom Polju

Svečanu sv. Misu u 19 sati u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio mons. Petar Palić, mjesni biskup, a pod sv. Misom pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe.
Kultura / Vjera | 05. 06. 2024. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 4. lipnja 2024. u Bijelom Polju svečano je proslavljena Prva večer trodnevnice. Prije sv. Mise ispovijedalo je više svećenika, a svijet se okupljao u velikom broju, kako domaći tako i gosti i 10 HKUD-ova iz Lijepe naše i Hercegovine.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

Svečanu sv. Misu u 19 sati u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Bijelom Polju predvodio je i prikladnu propovijed okupljenom puku uputio mons. Petar Palić, mjesni biskup, a pod sv. Misom pjevao je Zbor mladih bjelopoljske župe, koji su ujedno i Folklorno župno društvo. Nakon što su župna zvona najavila milozvučnim tonovima svečanost, procesija je krenula iz sakristije prema ulaznim crkvenim vratima predvođena ministrantima koji su na čelu procesije ponijeli križ i svijeće, zatim su se uključili don Rajko Marković, župnik, don Antonio Zirdum, đakon i tajnik biskupov i biskup Petar, a pjevači su s kora intonirali ulaznu pjesmu ''Spasitelju dobri Isukrste'' koju je sav puk zdušno prihvatio.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

Na početku sv. Mise slijedila je pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, pred glavnim oltarom, koju je predvodio biskup, te izrečenom molitvom sav nazočni svijet posvetio Srcu Isusovu, a poslije molitve na sav puk, posebno na okupljene mlade, zazvao Božji blagoslov i sve ih blagoslovio.

Nakon pobožnosti župnik je najprije pozdravio biskupa i zaželio mu srdačnu dobrodošlicu, što je svijet popratio srdačnim pljeskom, a onda je pozdravio sve svećenike, koji su ispovijedali, vjerničko mnoštvo, časne sestre, Folklore, a posebno prijatelje KUD ''Šokadiju'' iz Budrovaca-Slavonija, koje je puk također lijepo pozdravio, zatim pjevače, ministrante, te zamolio predvoditelja da započne misno slavlje i prikaže ga Bogu na čast, a nama na spasenje. Biskup je istim redom pozdravio sve nazočne, zahvalio župniku na pozdravima i pozvao narod na iskreno kajanje, nakon čega je sv. Misa išla svojim redoslijedom. Za vrijeme sv. pričesti pričešćivala su sva trojica koncelebranata i puno se svijeta pričestilo, jer su svećenici ispovijedali i prije i za vrijeme sv. Mise.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio biskupu na predvođenju misnog slavlja, upućenoj lijepoj pastirskoj riječi te što je ovim svetim činom otvorio Dane Srca Isusova u Bijelom Polju. Zahvalio je i svima okupljenima na dostojanstvenom sudjelovanju u misnom slavlju, te pozvao sve na ''Večer Folklora'' na Igralište poviše župne crkve, dok se Društva pred crkvom malo pripreme za svečani mimohod i nastup, a svijet dok se međusobno upita i pozdravi. Na obostranu želju dva društva domaće i budrovačko uslikali su se pred crkvom zajednički s biskupom i župnikom za trajnu uspomenu. Biskup je sa svećenicima nakratko navratio u Župnu kuću, a onda su se svi uputili prema pozornici, a Folklori prema zbornom mjestu.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

U 20 sati započela je ''Večer folklora'' u Bijelom Polju na vanjskoj pozornici na Igralištu. Svih 10 folklornih društava prošlo je u mimohodu ispred pozornice i predstavilo se nazočnom mnoštvu, a voditelji Josip i Sara sve su stručno i profesionalno najavljivali. Župnik don Rajko, na poziv voditelja, sve je nepregledno mnoštvo, lijepo i srdačno pozdravio, svima zaželio ugodnu i lijepu zabavu u bjelopoljskoj župi, te ''Večer Folklora u Bijelom Polju 2024.'' svečano otvorio.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

Zatim su krenuli nastupi Društava: HKUD ''Bijelo Polje'' Mostar; HKUD ''Stolac'' Stolac; KUD ''Šokadija'' Budrovci-Slavonija; HKUD ''Luke'' Višići; HKUD ''Dubrave'' Aladinići; HKUD ''Brotnjo'' Čitluk; HKUD ''Prenj'' Prenj; HKUD ''Katedrala'' Mostar; HKUD ''Rotimlja'' Rotimlja i Klapa ''Trs'' Mostar. Poslije su voditelji lijepo vodili program i najavljivali svako društvo uz kratku Osobnu iskaznicu društva. Poslije službenog nastupa don Rajko je svima zahvalio, te konstatirao kako je ovo bila večer hrvatske kulture, pjesme i narodnoga blaga, gdje su ova folklorna društva prezentirala ono najljepše povijesno-folklorno što imaju u svom kraju, zatim je podijelio svim sudjelovateljima u programu zahvalnice, župnu lozu iz murvova bureta, te misno vino-žilavku iz župnih podruma, a i mnoga su društva uzvratila svojim darovima.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 

Nakon podjele zahvalnica i darova, priređen je veličanstveni Vatromet od nekoliko minuta, na ugodno iznenađenje svega okupljenog mnoštva. Društva su  kako je koje nastupalo, tako išlo na večeru u šator, a onda je uslijedila opća župna fešta koju je predvodio ''Millenium band''. Svi su se uključili u feštu, a posebno mladi, jer je odmah  ''grupa'' intonirala hercegovačku trusu, gdje se kolo nekoliko puta umotalo ukrug, što je davalo lijep dojam čitavoj fešti, a ostali je svijet uživao u pjesmi i razonodi te prijateljskom razgovoru i čašćenju hladnim pićima i jelima s roštilja. Sva ova lijepa svečanost, predvođena domaćim bjelopoljskim Folklorom, prošla je dostojanstveno, na opće zadovoljstvo svega nazočnog mnoštva.

Foto: PR / Svečano proslavljena prva večer trodnevnice i večer folklora u Bijelom Polju 
Kopirati
Drag cursor here to close