Uz molitvu i cvijeće

FOTO | Svečano u Mostaru: Tijelovska procesija prošla gradom

U procesiji su sudjelovali brojni vjernici, članovi Franjevačkog svjetovnog reda, Frame, zajednice Most ljubavi, članovi Velikog zbora, čitači, molitvene skupine, ministranti...
Kultura / Vjera | 30. 05. 2024. u 21:10 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru te tradicionalnom Tijelovskom procesijom ulicama grada u četvrtak proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Polazak je bio iz crkve sv. Petra i Pavla, a procesija se kretala; Franjevačkom ulicom, ulicom kraljice Katarine, ulicom kneza Višeslava Humskog, ulicom Hrvatskih branitelja i na kraju se ponovno vratila u crkvu sv. Petra i Pavla.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Tradicionalna Tijelovska procesija prošla je kroz ulice Mostara

U procesiji su sudjelovali brojni vjernici, članovi Franjevačkog svjetovnog reda, Frame, zajednice Most ljubavi, članovi Velikog zbora, čitači, molitvene skupine, ministranti...

Procesija je imala četiri postaje, a posebno je zastala ispred samostana sestara franjevki u Franjevačkoj 88., gdje su časne sestre pripremile oltar.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Školske sestre franjevke

Također, procesija je zastala i na Rondou, gdje su oltar pripremili članovi Franjevačkog svjetovnog reda.

Djeca su u košaricama nosila latice cvijeća koje su u procesiji posipali ispred Presvetog Sakramenta.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Djeca su u košaricama nosila latice cvijeća koje su kasnije posipali pred Presvetim Sakramentom

Inače, hrvatska liturgijska terminologija upotrebljava za ovaj blagdan dva naziva: Tijelovo i Brašančevo.

Tijelovo je čista prevedenica od novonjemačke riječi Frohnleichnam(-sfest), a znači svetkovina Tijela Isusova. To se značenje sačuvalo u katoličkom crkvenom terminu Brašančevo za označavanje ove svetkovine.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Vjernici su zajedno molili i pjevali

Svetkovina Tijelova slavi se u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. U središtu je čašćenje Presvetog Oltarskog Sakramenta pri čemu se osobito ističe nazočnost cijelog Krista u posvećenoj hostiji.

Povijesno gledano najvažniji poticaj za uvođenje ovog blagdana bila su viđenja redovnice Julijane iz Lütticha u XIII. stoljeću.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Tijelovska procesija tradicionalno je prošla ulicama Mostara
Kopirati
Drag cursor here to close