Tradicionalne tribine za mlade

Usridu na Širokom Brijegu: Naučite se ne naslanjati na druge

Na Čistu srijedu u dvorani franjevačkog samostana na Širokom Brijegu započele su tradicionalne korizmene za mlade “USRIDU” koje organizira FRAMA Široki Brijeg.
Kultura / Vjera | 27. 02. 2020. u 08:41 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanjem psihologa Kristijana Kraljevića na temu “Raširi krila” na Čistu srijedu u dvorani franjevačkog samostana na Širokom Brijegu započele su tradicionalne korizmene tribine za mlade “USRIDU” koje organizira FRAMA Široki Brijeg.

Kako se veliki broj mladih nalazi pred razdobljem kada će, kako svjedoči i evanđelist Matej, “…čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo!” (Mt 19, 5), Kraljević je svoje predavanje započeo osobnim primjerom i spoznajama do kojih je došao desetogodišnjim proučavanjem ratničke vještine Pietas.

‘’Kroz proučavanje te vještine upoznao sam svoj put koji mi je pomogao raširiti krila života i vinuti se u prostranstvo života i stvarnosti”, kazao je mladima i zatim se osvrnuo na potrebu, poglavito u korizmeno vrijeme, ulaska u pustinju svoga života i osobnog susreta s Isusom.

Foto: Ivan Kraljević | Bljesak.info / Predavanje u Širokom Brijegu

“Osobno taj susret s Isusom ne vidim kao med i mlijeko. Naprotiv, vidim ga kao trajnu borbu sa samim sobom, gdje me On kao dobri pastir vodi i stalno napominje da se ne bojim”, istaknuo je.

Razlog zbog kojega se današnji roditelji teško usuđuju svoju djecu pustiti da polete Kraljević vidi u nedovoljnom davanju životu sebe kao roditelja, odnosno u nedovoljnom izgaranju u ljubavi.

“U trenutku kada trebaju pustiti svoju djecu roditelji se boje, jer znaju što ih sve nisu naučili. Dakle, zbog svojih slabosti roditelji ne dozvoljavaju svojoj djeci ići dalje. I zbog toga se djeca, također pored svojih slabosti, teško odvajaju od ljepote i lagodnosti života kod svojih roditelja koji ih ničim ne obvezuju”, naglasio je Kraljević.

Na koncu predavanja, uz poruku kako je strah početak hrabrosti, pozvao je mlade da se ne boje odvažiti raširiti svoja krila i otvoriti se životu.

“Naučite se ne naslanjati na druge, budite slobodni. I onda kada vas drugi žele poniziti, pokažite kako vas ne mogu poniziti, jer ste sebe već toliko puta ponizili zato što izgrate poletjeti i biti slobodni”, zaključio je psiholog na prvom korizmenom predavanju mladima u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close