Brojna pitanja

Vatikan planira novi dokument o ženama u Crkvi

Kardinal je naglasio kako njegov ured trenutno ne vjeruje da će doći do pozitivne odluke o đakonatu žena.
Kultura / Vjera | 03. 10. 2024. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Fernandez objavio je, 2. listopada, na Biskupskoj sinodi koja se održava u Rimu kako se radi na važnom dokumentu o ulozi žena u Crkvi.

U izvješću o radu Papine studijske skupine na ovu temu, kardinal Fernandez je pred oko 350 sudionika Sinode rekao kako je Dikasterij koji vodi odlučio napraviti dokument koji će se baviti ovim pitanjem te kako su "u dijalogu s generalnim tajništvom Sinode" radili na tome.

Dokument će se, među ostalim, usredotočiti na sljedeća pitanja: prirodu sakramentalne moći, odnos između te moći i službi u Crkvi, podrijetlo crkvenih službi, crkvene službe i funkcije koje ne zahtijevaju sakramentalno ređenje, te probleme koji proizlaze iz pogrešnog shvaćanja crkvene vlasti.

Kardinal je naglasio kako njegov ured trenutno ne vjeruje da će doći do pozitivne odluke o đakonatu žena.

Međutim, istaknuo je da će to pitanje biti predmet istraživanja u kontekstu budućeg dokumenta, koji će na kraju biti predstavljen Papi na pregled i odobrenje. Fernandez nije naveo nikakve informacije o vremenskom okviru za izradu i pisanje dokumenta.

Inače, prefekt Dikasterija za nauk vjere privukao je pozornost medija u prosincu 2023. kada je prvi put otvorio mogućnost crkvenih blagoslova za osobe koje žive u istospolnim vezama putem dokumenta Fiducia supplicans. To je dovelo do različitih reakcija i značajnih napetosti unutar Katoličke Crkve, prenosi kathpress.at.

Kopirati
Drag cursor here to close