Propisi

Vatikan promijenio propise o navodnim vizijama Bogorodice

Papa Franjo je izrazio svoj skepticizam povodom ovih vizija govoreći i o navodima o porukama Bogorodice u Međugorju u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Vjera | 17. 05. 2024. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikanski Ured za doktrinu vere promijenio je danas svoje propise o procjenjivanju svjedočenja o navodnim vizijama Bogorodice, kipova koji plaču i ostalih naizgled natprirodnih fenomena.

Dosadašnji propisi su uvedeni 1978. godine, a priopćeno je da su promijenjeni jer više nisu korisni "u doba Interneta", u kojem "obmanjivači" mogu načiniti štetu vjernicima, pokušavajući zaraditi novac, prenosi AP.

Katolička crkva više neće procjenjivati vjerodostojnost tih fenomena, već će izdavati "nihil obstat" deklaracije, koje praktično znače da konkretan fenomen nije protivan kršćanskoj vjeri.

Primjeri koji jesu ocijenjeni kao protivni vjeri su u prošlosti izazivali skandale, kao 2007. godine unutar grupe "Vojska Marije" iz Quebeca, čija je osnivačica tvrdila da ima vizije o Bogorodici i proglasila sebe za njenu reinkarnaciju.

Papa Franjo je izrazio svoj skepticizam povodom ovih vizija govoreći i o navodima o porukama Bogorodice u Međugorju u Bosni i Hercegovini.

"Ja više volim Madonu (Bogorodicu) kao majku, našu majku, a ne kao ženu koja je direktorica telegrafskog ureda koja šalje poruke svakog dana u određeno vreme", rekao je papa 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close