Prozor-Rama

VIDEO | Blagoslovljeni temelji Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Nakon sv. mise, upriličen je blagoslov temelja Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit, čija je gradnja, odnosno zemljani radovi, započela početkom srpnja.
Kultura / Vjera | 12. 08. 2024. u 23:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služenjem sv. mise za hodočasnike i ljude u nevolji, večeras je započela trodnevna priprava za blagdan Velike Gospe, koja je nebeska zaštitnica župe Rama-Šćit.

Nakon sv. mise, upriličen je blagoslov temelja Knjižnice i Galerije Franjevačkog samostana Rama-Šćit, čija je gradnja, odnosno zemljani radovi, započela početkom srpnja, piše Rama-Prozor.info.

Nakon blagoslova, nazočni su se okupili na platou ispred Etnografskog muzeja na okrjepu, osvježenje, razgovor, agape...

Prema planiranome, završetak radova trebao bi biti gotov u ovoj kalendarskoj godini. Planirani završetak opremanja i svih unutarnjih instalacija je 1. srpnja 2025. godine.

Inače, u srpnju 1942. godine, tijekom partizanskog napada na crkvu i samostan, u potpunosti su izgorjeli samostanska knjižnica i arhiv. Trebalo je proći 82 godine da bi se krenulo u izgradnju nove knjižnice, ali i galerije u skladu s današnjim standardima gradnje i potrebama današnjice.

S obzirom na bogat knjižni fond koji se godinama nadopunjava, već odavno se stvorila potreba prikladnog smještaja i korištenja na adekvatan način.

Također, uz vrlo bogat fundus kojim trenutačno raspolaže Franjevački samostan Rama-Šćit, došlo je vrijeme da se na prikladan način izlože umjetnička djela brojnih eminentnih imena hrvatske umjetnosti kao što su: Josip Biffel, Ivan Lacković – Croata, Đuro Seder, Edo Murtić...

Video: Damir Mišura / Rama-prozor.info
Kopirati
Drag cursor here to close