Nedjeljom u 2

VIDEO: Nadbiskup Mate Uzinić o hercegovačkom slučaju: To je pitanje koje je loše odrađeno

Kultura / Vjera | 12. 06. 2023. u 07:06 Bljesak.info
Djordje Balasevic - Dnevnik starog momka (Ceo album) - (Audio 2001) HD

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riječki nadbiskup Mate Uzinić prvi je nadbiskup koji je progovorio o Hercegovačkom slučaju i izrazio žaljenje zbog njega.

Naime, u Hercegovačkom slučaju radi se o svojevrsnom preuzimanju hercegovačkih župa fratrima i svećenicima koji su ustali protiv biskupa Ratka Perića jer je preuzimanje temeljio na dokumentiranoj laži koja je Vatikanu predstavljena kao dogovor, do kojeg nikad nije došlo.

Na dekretu Romanis pontificibus ni na kaznama nema Papinog potpisa, a taj dekret čak nikad nije uvršten u službeno vatikansko glasilo Acta Apostolicae Sedis, što je lako provjeriti.

Voditelj emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković pitao ga je kako gleda na izbacivanje hercegovačkih svećenika iz reda, nakon što su se 90-ih godina suprotstavili hercegovačkom biskupu Ratku Periću.

Nadbiskup Uzinić je kazao kako je to poznati Hercegovački slučaj, o kojemu on, iako je poznat, zna jako malo.

''Znam da je bilo pitanje tko će biti na župama da li će biti redovnici ili dijacezanski svećenici. Smatram da je to jedno pitanje koje je odrađeno loše, koje je stvorilo određeni jaz u Crkvi i koje zapravo današnjim danom postaje potpuno besmisleno jer danas vrlo vjerojatno nema dovoljno ni jednih ni drugih za župe koje imaju. Tako da mogu samo izraziti samo žaljenje zbog tog slučaja koji se dogodio i što se nije na jedan bolji način riješio nego je i danas Crkva u Hercegovini zbog toga ranjena'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close