Uznesenje Djevice Marije

Vjernici obilježavaju svetkovinu Velike Gospe

Kultura / Vjera | 15. 08. 2015. u 06:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u subotu, 15. kolovoza.

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalim, kršćanski autori sv. Bernard, sv. Antun Padovanski i drugi.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta. U Hercegovini najčešće se na proslavu blagdana Velike Gospe odlazi u Međugorje.
Svete mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 9, 11, a večernja sveta misa je u 19 sati. Večernji molitveno-liturgijski program i ovoga dana započinje u 18 sati molitvom krunice, navodi Župa Međugroje, objavljeno je na stranici Župe Međugorje.

U danima prije svetkovine Velike Gospe u Međugorju su boravili inozemni hodočasnici iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Engleske, Irske, SAD-a, Italije, Španjolske, Mađarske, Ukrajine, Poljske, Izraela,Francuske, Rumunjske, Belgije i Južnoafričke Republike.

Na blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu vjernici već od 5.00 sati su imali priliku za svetu ispovijed, a središnje misno slavlje započet će u 11.00 sati.

Euharistijsko slavlje predvodi fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, a pjeva Veliki zbor ‘’Svete Cecilije”. Podsjećamo, jučer je u Širokom održana Uočnica - misno slavlje i procesija.

Kopirati
Drag cursor here to close