Probajte!

5 biljaka koje će vam pomoći u suzbijanju voćnih mušica

Postoje određene kuhinjske bilje koje bi trebale pomoći u suzbijanju voćnih mušica, dok vašem domu mogu dodati dozu mirisnog zelenila.
Lifestyle / Flash | 05. 09. 2024. u 09:52 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1. Bosiljak

Rebecca Sears, stručnjakinja za vrtlarstvo iz Ferry-Morsea, kaže: "Jedna od mojih obaveznih preporuka za začinsko bilje je bosiljak jer ga je lako uzgajati i pruža svježe i začinjene listove za vaša omiljena jela tijekom cijele sezone. Njegova jaka aroma ne samo da može pomoći da vaša kuhinja dobro miriše, već može pomoći i u odbijanju voćnih mušica."

Ona preporučuje da biljku stavite blizu svog voća kako biste spriječili dosadne bube, prenosi Homes and Gardens. Najbolje je mjesto s puno svjetla. 'Tlo treba održavati stalno vlažnim, ali ne i natopljeno vodom. 

Najbolji savjet: Jerry Eason, vlasnik The Diamond Exterminators and Crawlspace Solutions, kaže: "Redovito obrezivanje potiče rast i oslobađa više prirodnih ulja biljaka, povećavajući njihovu sposobnost da drže vinske mušice podalje." To je razlog više da uberete bosiljak za svoju tjesteninu i pizzu!

2. Ružmarin

Stručnjaci kažu da jak miris ružmarina navodno pomaže u tjeranju voćnih mušica. Uzgajajte ružmarin u zatvorenom i osunčanom prostoru u posudama s dobrom drenažom blizu vrata ili prozora – njegovi proljetni plavi cvjetovi privući će leptire.

Također možete objesiti grozdove svježih grančica kako biste pojačali učinak odbijanja štetočina i svojoj kuhinji donijeli rustikalni izgled seoske kuće. 

3. Lavanda

Miris ovih lijepih biljaka nama može biti ugodan, ali nije privlačan vinskim mušicama Rebecca kaže da eterična ulja u listovima i cvjetovima lavande sadrže spojeve linalol i linalil acetat koji joj daju miris. "Iako je ovaj prepoznatljivi miris mnogima ugodan, prejak je za vinske mušice i djeluje kao prirodno sredstvo za odbijanje."

Jerry također preporučuje sadnju lavande koja će pomoći u odbijanju voćnih mušica. "Lavanda treba puno svjetla, stoga je smjestite na sunčano mjesto. Idealna je za svijetli kuhinjski prozor", kaže. "Zalijevajte štedljivo, dopuštajući da se tlo osuši između dva zalijevanja."

4. Kadulja

Kadulja (Salvia officinalis) izvrsna je biljka za dodavanje dubine slanim jelima, no također je odlična za suzbijanje vinskih mušica. 

Kao i kod lavande, izbjegavajte pretjerano zalijevanje kadulje, inače riskirate razvoj truljenja korijena. Držite je na mjestu s puno sunca, kako biste spriječili da puno izraste. 

5. Paprena metvica

Vinske mušice ne vole jaki miris peperminta, kaže Rebecca. Štoviše, ona naglašava kako je uzgoj paprene metvice u zatvorenom i na otvorenom jednostavan, što je čini odličnom biljkom za vrtlare početnike ili kućne kuhare koji vole kuhati sa svježim sastojcima. Također je zgodna opcija ako ste zainteresirani za uzgoj vlastitog biljnog čaja.

"Pepermint se širi vodoravno, stoga odaberite široku posudu s dobrom drenažom kako biste svojoj biljci osigurali dovoljno prostora", kaže Rebecca. "Ova biljka također voli umjereno vlažno okruženje i vlažno, ali ne mokro tlo."

Jerry također preporučuje uzgoj metvice za pomoć u suzbijanju vinskih mušica, napominjući kako ona više voli djelomičnu nego jaku sunčevu svjetlost.

Kopirati
Drag cursor here to close