Donijeti odluku nije lako

5 koraka do promišljenog donošenja odluka

Jeste li pod stresom zbog donošenja odluka? Jeste li opsjednuti naizgled beznačajnim izborima i odlukama?
Lifestyle / Flash | 03. 09. 2024. u 12:06 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne brinite, niste sami. Čak i kao stručnjak za mentalno zdravlje, još uvijek sam na osobnom putu učenja kako se nositi s tjeskobom i čini se da donošenje odluka uvijek izaziva neku vrstu anksioznosti.

Istraživanja zapravo pokazuju da anksioznost igra snažnu ulogu u našem donošenju odluka, prenosi Suncoast.

Promišljenost je alat koji se obično koristi za smanjenje tjeskobe i na isti način na koji je primjenjujemo na meditaciju ili jogu, možemo je primijeniti i za donošenje odluka. Istražimo 5 koraka za promišljeno donošenje odluka koje možete primijeniti i na male i na velike odluke koje vam dolaze u životu.

1. Suzite mogućnosti

Jesu li vas ikada pitali gdje želite jesti? Kažete da vas nije briga, ali odmah odbacite prvu ideju koja vam padne na pamet. U većini scenarija, lakše je suziti stvari na ono što ne želimo nego donijeti odluku. Podsjetite se stvari koje odmah želite eliminirati. To je obično dobra polazna točka i pomaže vam da se ne osjećate preopterećeni izborima.

2. Pogledajte vanjske utjecaje

Ponekad donosimo odluke na temelju vanjskih utjecaja. Pod pritiskom smo. Borimo se da ugodimo drugima. No važno je napraviti korak unatrag i osvijestiti koji bi vanjski utjecaji mogli utjecati na vašu odluku. Ne morate nužno ništa učiniti u vezi s tim vanjskim utjecajima, ali osvještavanje vam može pomoći da izolirate svoja uvjerenja i mišljenja.

3. Okrenite se sebi

Počnite s popisom stvari koje vas definiraju kao osobu. Ovo će vam biti putokaz za donošenje odluka. Nemojte previše razmišljati o ovom koraku. Razmislite o riječima kao što su: majka, sin, student, kolega s posla, liječnik, vegetarijanac, minimalist, štedljiv, optimist, introvert, trkač.

4. Ispitajte svoja uvjerenja

Kako svaka od riječi koja vas opisuje utječe na vaš moral? Kako se te stvari manifestiraju u vašem svakodnevnom životu? Na primjer, otac može drugačije odrediti prioritet svog vremena zbog želje da kvalitetno provede obiteljsko vrijeme.

Duhovna praksa će utjecati na to kako se ponašate prema drugima i kako trošite svoje vrijeme i novac. Specifična prehrana utjecat će na to kako trošite novac i što konzumirate.

5. Pažljivo birajte

Jednom kada počnete preispitivati svoja uvjerenja, moral, pa čak i prošle odluke koje ste donijeli, možete se vratiti odluci s jasnom perspektivom. Možete se čak vratiti na prvi korak i opcijama eliminacije koje ne spadaju u vaš sustav vjerovanja.

Koraci za vođenje računa o utjecajima i osobnim uvjerenjima dat će vam samopouzdanje da donosite odluke bez brige.

Iako ove smjernice mogu biti koristan alat u donošenju odluka, ne postoji zamjena za podršku stručnjaka za mentalno zdravlje koji vas vodi kroz proces, posebno ako anksioznost i depresija ometaju vaš proces donošenja odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close