Zaista djeluju!

6 jednostavnih savjeta za čišćenje bijelih plastičnih stolica

Ako su vam bijele plastične stolice umrljane, pokušajte s nekim od naših savjeta za jednostavno čišćenje.
Lifestyle / Flash | 03. 06. 2024. u 11:45 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prednosti bijelih plastičnih stolica i vanjskog namještaja su brojne, prenosi The Spruce. Ovaj namještaj je jeftiniji od ostalih vrsta vanjskog namještaja, plastični materijali često se sastoje od gotovo 100 posto reciklirane plastike i mogu se ponovno reciklirati, a stolci su lagani, obično se mogu složiti i otporni su na vremenske uvjete.

Loša strana bijelih plastičnih stolica; vrlo se brzo zaprljaju kad su izloženi vremenskim uvjetima ako ih ne čistite redovito.

Koliko često čistiti bijele plastične stolice?

Prolijevanje i mrlje od trave, blata, hrane, soka, drveća ili ptičjeg izmeta treba očistiti što je brže moguće. Temeljito čišćenje na početku vanjske sezone često će trajati cijelo ljeto. Stolice uvijek dobro očistite prije nego što ih spremite za zimu.

1. Postavite prostor za čišćenje

Raširite plastičnu podlogu vani na sunčanom mjestu blizu vrtnog crijeva. Premjestite stolce ili drugi plastični namještaj koji treba očistiti na podlogu.

2. Pomiješajte otopinu za čišćenje

Postoji nekoliko rješenja za čišćenje bijelih stolica koja dobro funkcioniraju. Sigurni smo da ćete odabrati ono koje vam najviše odgovara.

Prije općeg čišćenja, ako su stolci pljesnivi, pomiješajte otopinu od 25 posto vode i 75 posto destiliranog bijelog octa u bočici s raspršivačem. Nanesite na pljesniva područja i pričekajte oko 10 minuta prije generalnog čišćenja.

Rješenja za čišćenje:

  • Ulijte oko 3.5 litra mlake vode u kantu i dodajte jednu četvrtinu šalice tekućine za pranje posuđa. Dobro promiješajte da se sapun rasprši.
  • Pomiješajte oko 3.5 litara mlake vode s pola šalice sode bikarbone i promiješajte da se dobro sjedini.
  • Dodajte jednu četvrtinu šalice višenamjenskog sredstva za čišćenje u oko 3.5 litara mlake vode.

3. Operite i isperite stolice

Operite stolce od vrha prema dolje kako biste uhvatili kapljice prljave vode s pomoću spužve ili četke. Za zamrljana područja, pospite malo suhe sode bikarbone na spužvicu ili četku koja će djelovati kao nježno abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja.

Kad se stolci očiste od prljavštine i krhotina, dobro ih isperite vrtnim crijevom. Ako su stolci čisti i bijeli, osušite ih ručnikom od mikrofibre ili ih stavite na sunce da se osuše na zraku. Ako su i dalje prljavi, prijeđite na sljedeći korak.

4. Pomiješajte otopinu izbjeljivača za čišćenje prljavih i zamrljanih stolica

Ako stolci i dalje izgledaju prljavo i zamrljano, potrebna vam je otopina izbjeljivača na bazi kisika. Kisikov izbjeljivač je sporodjelujuće, nježno sredstvo za izbjeljivanje koje uklanja mrlje i posvjetljuje plastiku. Djeluje sporije od klornog izbjeljivača, manje je korozivno i štetno za plastiku te je prihvatljivije za okoliš. Izbjeljivač s kisikom i vodena otopina neće oštetiti travu ili biljke dok čistite.

Ovisno o tome koliko su vaši bijeli stolci prljavi, pomiješajte oko 3.5 litra mlake vode s pola do jedne šalice kisikovog izbjeljivača u prahu u kanti. Dobro promiješajte da se prah pomiješa i otopi.

5. Nanesite otopinu za izbjeljivanje s kisikom

Noseći gumene rukavice, upotrijebite spužvu ili  četku s mekim vlaknima za nanošenje otopine kisikovog izbjeljivača. Počnite od vrha i jače se potrudite kako biste uklonili zemlju sa stolica. 

Pustite da otopina ostane na stolicama najmanje 15 minuta kako bi izbijelila plastiku. Ostavljanje dulje neće oštetiti stolce.

6. Isperite i osušite

Stolice dobro isperite vrtnim crijevom i osušite krpom od mikrovlakana ili ih osušite na zraku na suncu.

Savjeti za dulje održavanje bijelih plastičnih stolica čistim

Nakon što ste stolce očistili i izbijelili, držite ih takvima duže, nanošenjem tankog sloja voska za automobile. Upotrijebite suhu mekanu krpu ili spužvu da rasporedite vosak po stolcima. Polirajte suhom krpom. Vosak pomaže da mrlje i prljavština skliznu s plastike.

Ne ostavljajte stolice ispod drveća koje baca cvjetove ili lišće.

Očistite, pokrijte i pohranite stolce u zatvorenom prostoru zaštićenom od niskih temperatura tijekom zimske sezone.

 

Kopirati
Drag cursor here to close