Radite li već neke od njih?

6 stvari koje odmah trebate početi raditi ako želite biti ispred drugih

Postoje neke navike i ponašanja koja vode ka uspjehu, a u ovom članku otkrivamo o čemu se točno radi.
Lifestyle / Flash | 03. 05. 2024. u 12:21 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji značajna razlika između sanjanja o budućnosti i aktivnog rada na njoj.  Razlika je u djelovanju. Sanjati je super, ali bez konkretnih koraka ostaje samo to – san, prenosi Hack Spirit

Poduzimanje malih koraka prema cilju, međutim, tajna je za postizanje prednosti. I vjerujte mi, kao praktičar svjesnosti i entuzijast budizma, naučio sam da se svaki mali korak računa.

Zbog toga sam sastavio popis od 6 manjih stvari koje možete početi raditi upravo sada kako biste bili ispred svih ostalih za 10 godina.

1. Stvorite svjesnu jutarnju rutinu

Često podcjenjujemo snagu svojih jutara. Način na koji započinjemo dan može značajno utjecati na njegov smjer. Tijekom godina proučavanja svjesnosti i budizma, otkrio sam da mirna, namjerna jutarnja rutina određuje ton za ostatak dana.

Zamislite da se probudite i žurite da se spremite, gutate doručak i žurite van. Ta bjesomučna energija će vas vjerojatno pratiti cijeli dan. Ali što ako ste svoj dan započeli drugačije? Zamislite mirno jutro u kojem ćete odvojiti malo vremena za sebe. Možda meditirate, čitate nekoliko stranica inspirativne knjige ili vježbate jogu.

Ovdje se ne radi o obilnom doručku ili vježbanju koje traje sat vremena. Radi se o tome da učinite nešto malo što hrani vaše tijelo i um. Kada započnete dan s namjerom, sami određujete tempo za ostatak dana. Namjerno birate da preuzmete kontrolu umjesto da dopustite vanjskim okolnostima da utječu na vaše raspoloženje i postupke.

I s vremenom se ti mali jutarnji rituali zbrajaju. Pomažu u oblikovanju vašeg načina razmišljanja i stava prema životu. Omogućuju vam da budete proaktivni, a ne reaktivni – ključna osobina onih koji napreduju u životu.

2. Vježbajte svakodnevnu zahvalnost

Zahvalnost je moćna praksa koju većina nas obično zanemaruje. Ali, kao praktičar svjesnosti, ne mogu dovoljno naglasiti transformativnu moć koju ima.

Svaki dan, usred naših užurbanih života, često zaboravimo cijeniti male stvari. Toliko smo usredotočeni na ono što nemamo ili na ono što želimo sljedeće da zaboravimo biti zahvalni za ono što već imamo.

Dakle, promijenimo to. Neka vam postane navika da na kraju svakog dana zabilježite tri stvari na kojima ste zahvalni. To može biti nešto tako jednostavno poput dobrog obroka ili prekrasnog zalaska sunca.

Kao što je budistički redovnik Thich Nhat Hanh mudro rekao: "Čudo nije hodati po vodi. Čudo je hodati po zelenoj zemlji, živeći duboko u sadašnjem trenutku i osjećajući se istinski živim."

Ovaj mali čin priznavanja i uvažavanja jednostavnih stvari u životu može promijeniti vaš način razmišljanja s oskudice na izobilje. A iz mog iskustva, način razmišljanja o obilju ono je što izdvaja uspješne ljude. Oni vide prilike tamo gdje drugi vide probleme i zahvalni su umjesto da se žale.

3. Prihvatite prolaznost

Ovo bi moglo zvučati pomalo grubo, ali to je temeljna istina: ništa ne traje vječno. Ovo je temeljno načelo u budizmu, poznato kao koncept nepostojanosti.

Često se držimo stvari, ideja ili ljudi kao da će zauvijek biti ovdje. Opiremo se promjenama i držimo se stabilnosti. Ali istina je da se sve mijenja: odnosi, karijera, zdravlje, pa čak i mi sami stalno se razvijamo.

Razumijevanje i prihvaćanje ovoga može biti tableta koju je teško progutati. Ali kad to učinite, oslobodit će vas straha od gubitka ili promjene. Omogućuje vam da živite u trenutku i cijenite ono što imate upravo sada umjesto da brinete o tome što biste mogli izgubiti u budućnosti.

To ne znači da ne biste trebali planirati ili težiti boljoj budućnosti. Naprotiv, priznavanje nepostojanosti može vas potaknuti da poduzmete korake prema svojim ciljevima jer shvaćate da prilike neće uvijek biti dostupne.

Zapamtite, jedina konstanta u životu je promjena. Što prije prihvatimo ovu istinu, to ćemo prije moći živjeti ispunjenijim i uspješnijim životom. Ovo sada može izgledati kao surova stvarnost, ali vjerujte mi - to je osnažujuća spoznaja koja vas stavlja ispred drugih koji se još uvijek drže iluzija o postojanosti.

4. Njegujte pažljivo slušanje

Slušanje je vještina koja se često podcjenjuje u našem brzom, pričljivom svijetu. Toliko smo željni iznijeti svoju poantu da zaboravljamo istinski slušati što drugi imaju za reći. Ali dopustite mi da budem iskren, neslušanje je propuštena prilika.

Pažljivo slušanje podrazumijeva prisutnost tijekom razgovora, a ne samo čekanje na vaš red za govor. Radi se o posvećivanju pune pažnje govorniku, promatranju govora njegova tijela i razumijevanju njihove perspektive umjesto formuliranja svog odgovora. 

Štoviše, pažljivo slušanje otvara nove puteve za učenje. Iznenadili biste se što možete naučiti kada počnete aktivno slušati ljude oko sebe - njihova iskustva, njihovo znanje, njihovu mudrost.

Kad razgovarate, pokušajte ovo: duboko udahnite, razbistrite um i istinski slušajte. To je mali čin koji može dovesti do velikih promjena u načinu na koji komunicirate sa svijetom.

5. Naučite živjeti s minimalnim egom

Sad mi je ovaj pristup prirastao srcu. Zapravo, napisao sam cijelu knjigu o tome - Skrivene tajne budizma: Kako živjeti s maksimalnim utjecajem i minimalnim egom. Ego može biti škakljiva stvar. Važno je imati samopoštovanje i samopouzdanje, ali kada ego preuzme vlast, to može dovesti do ponosa, arogancije ili čak izolacije.

Koncept "minimalnog ega" odnosi se na održavanje zdrave ravnoteže. Radi se o poniznosti da priznamo da nemamo sve odgovore i otvorenosti za učenje od drugih. Radi se o asertivnosti bez agresivnosti, samopouzdanju bez drskosti.

Živjeti s minimalnim egom ne znači odbaciti svoju individualnost ili vlastitu vrijednost. Naprotiv, to znači prihvatiti sebe bez potrebe za vanjskom provjerom. Uključivanje ovog načela u vaš svakodnevni život moglo bi se činiti izazovnim, ali vjerujte mi, to mijenja pravila igre. Ne samo da poboljšava vaše odnose, već vas čini pristupačnijim i simpatičnijim. 

6. Vježbajte nevezivanje

Ovo je pomalo paradoks, posebno u našem materijalističkom svijetu usmjerenom na postignuća. Ali saslušajte me. 

Nevezanost je ključno načelo u budizmu. Ne radi se o odricanju od svjetovnih posjeda ili suzdržavanju od uspostavljanja veza. Umjesto toga, radi se o tome da ne dopustite tim stvarima da kontroliraju vašu sreću ili osjećaj vlastite vrijednosti.

Budimo iskreni, svoju sreću često povezujemo s vanjskim čimbenicima - unapređenjem, novim automobilom, odobravanjem drugih. Mislimo: "Bit ću sretan kad dobijem taj posao" ili "Osjećat ću se uspješnim kad kupim tu kuću." Ali što se događa kada ne postignemo te stvari? Ili kad nestane početna euforija?

Praksa nevezanosti nas potiče da sreću pronađemo u sebi, a ne da je tražimo izvana. Radi se o uživanju i cijenjenju onoga što imamo, a da nas ne izjeda želja za nečim većim. 

To je teška praksa, bez sumnje. Ali kad počnete prihvaćati nevezanost, pronaći ćete osjećaj mira i zadovoljstva kojeg ne mogu pokolebati vanjske okolnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close