Svečano otvaranje izložbe

70 godina Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine i 60 godina Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo

Ovaj prestižni događaj proveden je u organizaciji GSS - Stanice Sarajevo i suorganizatora J.P. Sarajevo.
Lifestyle / Flash | 17. 11. 2022. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradskoj vijećnici u Sarajevu jučer se održalo svečano otvaranje izložbe fotografija i tehničke opreme povodom obilježavanja "70 godina Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine i 60 godina Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo."

Ovaj prestižni događaj proveden je u organizaciji GSS - Stanice Sarajevo i suorganizatora J.P. Sarajevo.

Svečanom otvaranju su prisustvovale uzvanice državnog sektora i diplomatskog zbora Bosne i Hercegovine, gorske službe spašavanja iz države i regije, članovi Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo, te mnogobrojne partnerske organizacije i prijatelji Stanice Sarajevo.

Povodom otvaranja izložbe i proslave jubileja, emitirao se i prvi dokumentarni film gorskog spašavanja Bosne i Hercegovine.

Foto: PR / Svečano otvaranje izložbe fotografija i tehničke opreme

Davnih 1940-tih godina prošlog stoljeća u Bosni i Hercegovini prepoznala se potreba za organiziranih gorskim spašavanjem. Tim povodom 1952. godine na plenumu Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine osnovana je gorska služba spašavanja.

1960 godine iskazao se problem potrebe davanja službi spašavanja status javne službe. Ovaj problem naišao je na razumijevanje u Saveznoj upravi policije i Društvenoj samozaštiti i narodnoj obrani.

Kako se ljubav prema aktivnostima u prirodi širila među građanima, a nezgode u istim su neminovne, rasla je i potreba za osnivanjem stanica koje će pokrivati određene regije države.

Deset godina od postojanja organiziranog gorskog spašavanja u Bosni i Hercegovini, 1962. godine registrirala se prva stanica na području grada Sarajeva. Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo.

Od tada pa sve do današnjeg dana Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo broji niz uspješnih akcija. Članovi službe su od osnivanja Stanice do današnjeg dana ostali volonteri.

Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su kao i ljudski život neprocjenjivi. Volonterizam je glas ljudi koji su pokrenuti u akciju, a ove akcije oblikuju sadašnjost i budućnost na koju svi možemo biti ponosni.

Tim povodom priređena je izložba fotografija, dokumentacije i tehničke opreme gorske službe spašavanja. Izložba će trajati od 17.11. do 20.11.2022. godine kako bi se građani grada Sarajeva mogli upoznati sa bogatom prošlošću i razvojem spasilaštva Bosne i Hercegovine.

Izložba je postavljena u Gradskoj vijećnici koju posjetioci mogu obići svakim danom izložbe od 09:00 do 17:00. Ulaz u Gradsku vijećnicu plaća se u skladu sa cjenikom J.P. Sarajevo.

Organizatori se zahvaljuju J.P. Sarajevo koji je prepoznao značaj djelovanja i potaknuo promociju povijesti i sadašnjice gorskog spašavanja Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close