Zanimljivo...

8 znakova da niste emocionalno zreli, čak i ako mislite da jeste

Iako sebe doživljavate kao emocionalno zrelu osobu, možda čak i zreliju od ljudi oko vas, u pozadini vašeg uma može postojati mučna nesigurnost.
Lifestyle / Flash | 05. 07. 2024. u 12:20 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednostavno uhvatite sebe kako reagirate na način koji se čini neskladnim sa slikom odrasle osobe za koju se smatrate. Da bi bili potpuno sigurni da niste emocionalno zreli, iako mislite da jeste, donosimo vam neke od očitih znakova koji potvrđuju sve vaše sumnje, prenosi Hack Spirit

1. Reagirate umjesto da odgovorite

Emocionalna zrelost odnosi se na ravnotežu, stabilnost i sposobnost rješavanja situacija s mirnim i staloženim umom.

Često se nađemo kako impulzivno reagiramo na situacije, dopuštajući da naše emocije preuzmu kontrolu. To obično rezultira žaljenjem, dramom i nepotrebnim stresom.

Ako uhvatite sebe kako reagirate odmah, a da niste odvojili trenutak da shvatite situaciju ili perspektivu druge osobe,znajte da nešto nije u redu. To znači da dopuštate da vaše emocije kontroliraju vas, umjesto da vi kontrolirate njih.

To ne znači da biste trebali potiskivati svoje osjećaje. Umjesto toga, radi se o sposobnosti učinkovitog upravljanja njima - to je ono što znači emocionalna zrelost.

2. Borite se s empatijom

Jedna od najizazovnijih stvari s kojima sam se morao suočiti je moja poteškoća s empatijom.

Unatoč težnji da budem emocionalno zreo, teško razumijem i dijelim osjećaje drugih. U razgovorima se obično fokusiram na svoju perspektivu, svoje osjećaje i svoja iskustva – nenamjerno zaobilazeći emocije druge osobe.

Bilo je slučajeva kada su prijatelji podijelili svoje probleme sa mnom i umjesto da razumijem njihove osjećaje, zatekao sam se kako razmišljam o rješenjima ili uspoređujem njihovu situaciju sa svojom.

Ova nesposobnost da istinski suosjećam, da se stavim u tuđu kožu i da razumijem njihove emocije bez predrasuda ili osuđivanja očit je znak manjka emocionalne zrelosti.

To je jasan pokazatelj da, unatoč uvjerenju u svoju emocionalnu zrelost, još uvijek ima prostora za rast i napredak.

3. Ne prihvaćate kritiku

Prije nekoliko mjeseci, tijekom sastanka na poslu, šef mi je dao neke konstruktivne povratne informacije. Iako je njegova namjera bila da mi pomogne u mom rastu, sve na što sam se mogao usredotočiti bila je činjenica da je on točno uočavao moje mane.

Umjesto da njegove riječi shvatim mirno i upotrijebim ih kao odskočnu dasku za samopoboljšanje, imao sam obramben stav. Osjećao sam se napadnuto, iako sam duboko u sebi znao da mu to nije bila namjera.

To je bio jasan pokazatelj da moja emocionalna zrelost nije tamo gdje sam mislio da jest. U redu je u početku se osjećati povrijeđeno, ali ključ leži u tome kako procesuiram te osjećaje i konstruktivno koristim kritiku.

4. Osjećate se preplavljeni svojim emocijama

Intenzivno osjećati emocije je ljudski, ali ako ste poput mene i shvatite da su vas emocije potpuno izbacile iz takta, to bi mogao biti znak emocionalne nezrelosti.

Emocionalna zrelost uključuje razumijevanje vlastitih emocija. Međutim, otkrio sam da kad doživim jake emocije, poput ljutnje ili tuge, one me izjedaju. Mučim se razmišljanjem ili donošenjem racionalnih odluka.

Psiholozi ističu da pojedinci koji ne mogu učinkovito upravljati svojim emocijama vjerojatno imaju nižu emocionalnu inteligenciju.

5. Ne možete se osloboditi prošlosti

Baš kao i svi drugi, imao sam prošla iskustva koja nisu završila kako sam želio. Iako je prirodno pamtiti ta iskustva i učiti iz njih, primijetio sam da sam često zaglavljen u prošlosti.

Kao da neprestano proživljavam trenutke koji su mi nanijeli bol, razočaranje ili neugodu. Umjesto da krenem naprijed i iskoristim ta iskustva za osobni rast, dopustio sam da me opterećuju.

Ova nesposobnost otpuštanja i pomicanja od prošlih povreda ukazuje na nedostatak emocionalne zrelosti.

6. Igrate igru okrivljavanja

Ako ćemo iskreno, bilo mi je lakše upirati prstom u druge nego preuzeti odgovornost za vlastite postupke i osjećaje. Kad stvari krenu po zlu, instinktivno tražim nekoga ili nešto drugo što bih okrivio.

Ovaj obrazac prebacivanja krivnje i neprihvaćanja mojih pogrešaka pokazao mi je nedostatak emocionalne zrelosti. To je bio znak da se borim s odgovornošću, ključnim elementom emocionalnog rasta.

Emocionalno zrele osobe shvaćaju da su odgovorne za svoje postupke i emocije.

7. Borite se s postavljanjem granica

Jedna stvar koju sam primijetio kod sebe je da mi je teško postaviti granice. Bilo da se radi o prijateljima, obitelji ili čak na poslu, često mi je teško povući crtu i reći ne kad je to potrebno.

Sklon sam se previše angažirati, često protiv vlastitog blagostanja. Ili dopuštam drugima da se prema meni ponašaju na načine koji mi nisu ugodni, samo kako bih izbjegao sukob ili povrijedio njihove osjećaje.

Ova poteškoća u postavljanju granica još je jedan znak emocionalne nezrelosti. To odražava nedostatak samopoštovanja i razumijevanja moje vrijednosti.

Emocionalno zrele osobe razumiju svoju vrijednost i ne boje se postaviti granice kako bi zaštitile svoje mentalno i emocionalno zdravlje. Ako se borite s ovim koliko i ja, to je jasan znak da ima mjesta za rast u smislu emocionalne zrelosti.

8. Borite se sa samosviješću

Ako postoji jedna stvar koju sam naučio na ovom putu samospoznaje, to je da je samosvijest kamen temeljac emocionalne zrelosti.

Unatoč svim naporima, često sam nesvjestan vlastitih osjećaja, motivacije ili razloga koji stoje iza mog ponašanja. Reagiram na situacije, a da stvarno ne razumijem zašto.

Ovaj nedostatak samosvijesti očit je znak emocionalne nezrelosti. To znači da nisam u potpunosti u skladu sa sobom i da možda djelujem iz navike ili impulsa, a ne promišljenosti i razumijevanja.

Emocionalno zrele osobe imaju duboko razumijevanje sebe – svoje snage, slabosti, okidače i emocije. Svjesni su svojih postupaka i utjecaja koji imaju na druge.

 

Kopirati
Drag cursor here to close