(Ne)Diskriminacija

Ako ne podržimo prava porodilja i trudnica, naši narodi će nestati

Lifestyle / Flash | 22. 02. 2016. u 12:21 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U našoj bh. realnosti gdje se svi prse s nekakvim nacionalizmima i konstitutivnim narodima, nitko ne razmišlja kako održati taj narod. Ako se ne bude dala prava vrijednost fenomenu diskriminacije vezanom za trudnice i porodilje, ako se ne podrže njihova prava, znači da će svih naroda na našem području ubrzo nestati'', rekla je to Enisa Bukvić, ispred Udruženja žena 'Univerzum' na susretu s novinarima koji se povodom nadolazeće kampanje '(Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH' održao u Mostaru.

Bukvić je istaknula kako je svijest o važnosti ovog problema razvijena tijekom susreta sa trudnicama i porodiljama u Federaciji BiH kada je uočen pritisak i diskriminacija koja se na njih vrši.

''Osobe koje su završile fakultet i svjesne su svojih prava bile su u situacijama da dobiju otkaz, da su pod mobingom, da su omalovažavane samo iz razloga što su ostale trudnice. Ne znam, jel u našem društvu uopće jasno što znači jednoj trudnici psihološki pretrpiti tu vrstu problema i stresa, koji se odmah prenose na dijete prije rođenja. Zamislite koliko u BiH imamo takvih problema i koliko se djece već rodilo s psihološkim problemima koji su vezani za njihovu majku'', poručila je Bukvić

Javna kampanja za ujednačavanje prava trudnica i porodilja u Federaciji BiH počet će 8. ožujka, a cilj joj je, kako govori Mirjana Penava, direktorica nevladine organizacije FORMA F, staviti onima koji donose odluke i cijeloj javnosti da pravo na porodiljno nije privilegija nego je pravo.

''To je globalna poruka naše kampanje kojom ćemo nastojati postići ista prava svih porodilja u FBIH a samim tim i prava sve djece'', govori Penava.

Na upit oko vrlo neujednačenog stanja po pitanju prava i naknada porodiljama u Federaciji, te činjenice kako je Hercegovačko-neretvanska županija jedina koja nema Zakon zaštiti obitelji s djecom, Penava govori kako je donošenjem tog zakona, vlast izazvala apsolutnu anarhiju.

''Obzirom na to da postoji okvirni federalni zakon koji je dao mogućnost županijama da usuglase sa svojim zakonodavstvom da donesu podzakonske akt, tu je nastala apsolutna anarhija. Tako imamo negativan primjer HNŽ gdje je tek 2008. godine, opet na pritisak nevladinih organizacija, donesena odluka jednokratnoj nadoknadi od 400 KM do županija koji isplaćuju u potpunosti, pa onih koji svoje obveze izvršavaju djelomično'', poručila je Penava i naglasila kako ne smijemo zaboraviti realni sektor gdje je situacija neujednačena i gdje najviše odgovornosti ima poslodavac.

Uz ova udruženja, u okviru predstojeće kampanje '(Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH', na druženju s novinarima u Mostaru okupile su se i predstavnice Udruženja 'Žene ženama' u suradnji sa Ženema Trnova, Uduženje Žena Tuzle, Udruženje Žena Orašja, Centar za pravnu pomoć ženama i drugi.

Podsjećamo, godine 1999. je donesen okvirni Federalni zakon kada je dana mogućnost tj. nadležnost županijama da oni pitanje porodiljinih naknada smjeste u zakonske i podzakonske akte.

Kampanja (Ne)Diskirminacija porodilja u FBiH ima dva cilja:
- Donošenje nove regulative o porodiljnim naknadama koje će biti jedinstvene za sve osobe na federalnoj razini, uključujući i osnivanje fonda iz kojeg će se vršiti isplata porodiljinih naknada za zaposlene i nezaposlene osobe koje koriste porodiljno odsustvo (Žene i/ili muškarci).
- Uključiti što veći broj građana, nevladinih organizacija, stručne javnosti i drugih aktera u ovoj oblasti koji će doprinijeti donošenju javnih politika (zakona i fonda) koji će biti prihvaćeni u svim županijama FBiH.
Kopirati
Drag cursor here to close