cecil sve pokrenuo

Amerika će trofejne lovce tretirati kao trgovce drogom

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2015. u 18:26 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki političari odlučni su da se izbore protiv lovaca na trofeje kako bi se ubuduće spriječili incidenti poput ubojstva lava Cecila u Zimbabveu.

Nacrt mjera, koje je već odobrio Zastupnički dom SAD, sada ide pred Senat, a ako i tamo dobije 'zeleno svjetlo', krijumčari lovačkih trofeja suočit će se s istim kaznama kao dileri droge i krijumčari oružja, prenose Nezavisne novine.

Nacrt je sastavljen nakon što je zubar iz Minnesote Walter Palmeru Zimbabveu ubio lava Cecila. Taj zakon podržale su i demokrate i republikanci.

Iako su u fokusu novog zakona trofejni lovci i krijumčari, zakon bi trebali dozvoliti da sudski proces protiv nadležnih zemalja koje se ne bore protiv krivolova.

Taj dodatak uveden je zato što je Palmer tvrdio kako je imao ispravne dozvole za ubojstvo lava, poslije čega je iz Zimbabvea priopćeno da neće biti pokretan sudski postupak protiv njega.

''Koliko znam, sve aktivnosti mog putovanja bile su legalne. Nisam imao pojma da je lav bio slavan i omiljen među lokalnim stanovnicima. Oslanjao sam se na stručnost mojih profesionalnih vodiča i sposobnost da osiguraju legalan lov. Ponavljam, duboko žalim što je moja aktivnost koju volim i izvodim odgovorno i legalno rezultirala smrću ovog lava '', poručio je Palmer. Lov je navodno platio 55.000 dolara.

Ubojstvo lava je i pod istragom ministarstva pravde SAD, kao i Agencije za divlje životinje i ribe. Inače, prema jednom američkom zakonu, SAD štiti i životinje izvan svojih granica.

Podsjetimo, zubara Waltera Palmera iz Minnesote napali su iz svih krajeva svijeta nakon što jelukom i strijelom prvog dana srpnja ubio poznatog afričkog lava Cecila.

Brojni protivnici njegova čina pred zubarevom su ordinacijom ostavljali plišane lavove u znak sjećanja na najpoznatijeg lava u Nacionalnom parku Hwange u Zimbabveu.

Lav Cecil imao je 13 godina te je sudjelovao u studiji Sveučilišta Oxford. Bio je svojevrsna maskota parka.

Kopirati
Drag cursor here to close