Bake i djedovi sigurniji vozači od roditelja!

Lifestyle / Flash | 18. 07. 2011. u 14:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova američka studija navodi kako su djeca u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to čine roditelji.Ustanovili smo da je stopa ozljeđivanja gotovo dvostruko manja kada su za upravljačem bili bake ili djedovi,  rekao je vodeći autor studije Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji.

Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece. Stručnjaci imaju dvije teorije o rezultatima studije. 

Možda su bake i djedovi nervozniji kada voze svoj "dragocjeni teret" i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzirali pitanje godina, rekao je Henretig. Druga je pretpostavka da roditelji češće voze svoju djecu u vrijeme većih gužvi te se žure ostaviti ih u vrtiću ili školi pa potom jure na posao, što povećeva rizik od sudara.

U studiji se nije analiziralo tko izaziva više nesreća, nego samo posljedice. Rezultati su objavljeni u časopisu Pediatrics.

'Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa ozljeđivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili djedovi', rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji, vodeći autor studije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close