Umjesto fasada

Beč: Na zgrade se postavljaju vertikalni vrtovi za bolju gradsku klimu

Lifestyle / Flash | 27. 08. 2015. u 09:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beču je u tijeku projekt ozelenjavanja zgrada, poput zgrade gradskog vodovoda koja se trenutno sanira i na koju se postavlja „vertikalni vrt“ koji pokriva površinu od 800 m2.

Ovaj vrt pruža isti efekt hlađenja kao i dvije 100-godišnje bukve. Biljke reguliraju gradsku mikroklimu te filtriraju štetne tvari iz zraka te kroz fotosintezu proizvode kisik, tj. svjež zrak za okolinu.

„Vertikalni vrt“ na zgradi drži metalna konstrukcija koja je pričvršćena na fasadu zgrade. Da bi vrt procvjetao potrebno je nekoliko mjeseci.

To je novi način reguliranja mikroklime u gradu, a bečki magistrat za vodu MA 31 ga je osmislio u suradnji s bečkim Sveučilištem za agrikulturu i Arhitektonskim zavodom „Rataplan“ uzimajući u obzir građevinsko-fizičke i estetske aspekte zgrade.

Biljke u toplim danima uz toplotnu izolaciju zgrade i toplotno nepropusne prozore dodatno smanjuju temperaturu u unutrašnjosti zgrade, dok je zimi uslijed boljeg zadržavanja toplote također potrebno i manje grijanja što smanjuje emisiju ugljendioksida te doprinosi očuvanju kvalitete zraka u gradu, priopćio je Compress Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close