Surove brojke

BiH: Polovica žena doživjela je neki oblik nasilja ili zlostavljanja

Lifestyle / Flash | 11. 10. 2016. u 13:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polovica žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja ili fizičkog zlostavljanja, a manje od šest posto njih se obratilo nadležnim institucijama, izjavio je danas u Travniku šef Misije OESS-a BiH Jonathan Moore.

''Te brojke su apsolutno neprihvatljive. Prikladan odgovor na nasilje iziskuje uključivanje brojnih aktera, od zdravstvenih i socijalnih radnika, do organizacija koje djeluju u lokalnoj zajednici'', kazao je Moore u Travniku prilikom potpisivanja Protokola o jačanju suradnje između institucija uključenih u proces zbrinjavanja i zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Prekretnica u borbi

Moore dodao kako Protokol predstavlja prekretnicu u borbi protiv nasilja u obitelji i okvir za učinkovitije bavljenje tim kaznenim djelima.

Ističući da je nasilje u obitelji u porastu, premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo kazao je da protokolom uređen rad svih organa, od policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i ministarstava.

Zaustavljanje nasilja

''Obveze mjerodavnih organa ne proizlaze samo iz pisanih dokumenata, nego iz činjenice da zaustavljanje nasilja i zaštita žrtava predstavljaju prioritet svakog demokratskog društva'', kazao je Lendo.

Predstavnik Gender centra Federacije BiH Zlatan Hrnčić ocijenio je da je potpisanim protokolom Srednjobosanska županija (SBŽ) odgovorila obvezama koje proizlaze iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, te da će sljedeće tri godine imati potporu za realizaciju usvojenih mjera i provedbu multisektorskog pristupa u svim općinama u toj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close