Koh-i-nor

Bogati Indijci tuže britansku kraljicu zbog krađe dragulja

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2015. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Traže, naime, njenu krunu u kojoj se nalazi 120 milijuna eura vrijedan 105-karatni dragulj, ukraden u vrijeme britanske kolonizacije njihove zemlje.

Dijamant, koji je stoljećima vrijedio za najvrjedniji dragulj na svijetu, zove se Koh-i-nor, odnosno "Planina svjetlosti" i u povijesnim knjigama se spominje prvi put 1304. godine, prenosi Independent. Kraljica majka nosila ga je na krunidbi svog supruga Georgea VI, kasnije i kćerke Elizabete II 1953. godine, a krasio je i krunu kraljica Alexandre i Mary.

Tužba dolazi u nezgodnom trenutku za Veliku Britaniju, jer ovog tjedna u Buckinghamsku palaču dolazi premijer Indije Narendra Modi. Osim toga, ponovno se pokreću polemike o okrutnoj kolonizatorskoj prošlosti Britanaca.

Povjesničar Andrew Robert smatra tužbu smiješnom, jer su "britanski kraljevski dragulji pravo mjesto za Koh-i-nor dijamant", gdje su završili "u znak zahvalnosti i priznanja za više od tri stoljeća britanskog prisustva u Indiji, koje je doprinijelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje".
Krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje

Predstavnik Tito'sa, jedne od grupa koje financiraju postupak tužbe je David de Souza, koji je na konferenciji za medije poručio da "Koh-i-nor samo jedan u moru dragulja i vrijednih artefakata koje su Britanci pokrali iz Indije".

"Britanci bez imalo obraza tvrde da su u zemlju donijeli demokraciju i modernizaciju. Posljedice njihove kolonizacije nisu ni jedno od to dvoje, nego krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje", kazao je.

Indijci su za ovaj potupak angažirali odvjetnički tim iz Velike Britanije, koji će se za povrat blaga boriti temeljem Akta o Holokaustu.

Kopirati
Drag cursor here to close