Ubijeni prije 90 godina

Bonnie i Clyde, najslavniji ljubavnici u svijetu zločina

Iako ih je javnost smatrala romantičnim herojima poput Robina Hooda, zapravo su bili hladnokrvni kriminalci i ubojice koji su se okrutno riješili svakoga tko im se našao na putu.
Lifestyle / Flash | 23. 05. 2024. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Alaska Public Media / Bonnie Parker i Clyde Barrow

Na današnji dan prije 90 godina, 23. svibnja 1934. godine od policijskih su metaka poginuli Bonnie i Clyde, poznati ljubavnici koji su počinili niz pljački banaka ubivši za vrijeme svoje kriminalne karijere desetak civila i čuvara zakon.

Zasjedu za Bonnie i Clydea postavili su teksaški rendžeri predvođeni Frankom Hamerom, koji je na lukav način predvidio njihovo kretanje. Naime, on je već duže vrijeme pratio kretanje Bonnie i Clydea na karti i primijetio da operiraju u krugu koji prati granice pet saveznih država na Srednjem zapadu.

Tom su strategijom Bonnie i Clyde uvijek lako mogli prijeći iz države u državu i tako izbjeći gonjenje od strane lokalnih policajaca (u to vrijeme još nije bilo saveznog FBI-ja).

Teksaški rendžer Hamer predvidio je da će par proći kroz Louisianu i postavio je zasjedu na jednoj seoskoj cesti. U zasjedi je bilo šest policajaca, naoružanih cijelim arsenalom sastavljenim od automatskih pušaka, sačmarica i pištolja.

I doista, u 9 sati i 15 minuta tog jutra po cesti se počeo približavati Ford V8, u kojem je bio pljačkaški par. Čim se auto približio, policajci su počeli pucati, prvo iz automatskih pušaka. Ispraznili su sve spremnike pušaka prije nego je auto uopće došao do njih, a zatim su počeli pucati iz sačmarica.

Auto je počeo usporavati i ispuštati dim. Policajci su svejedno nastavili pucati, a kad je auto stao u jarku i dalje su pucali u njega iz pištolja, sve dok nisu potrošili sve streljivo. 

Video: Bonnie And Clyde (1967) Official Trailer

U autu su pronađena izrešetana tijela ljubavnika. Tijela 23-godišnje Bonnie i 25-godišnjeg Clydea bila su pogođena pedesetak puta. Toliko su bili izbušeni da prilikom balzamiranja tekućina nije mogla ostati u njima.

Premda su željeli biti zajedno pokopani jedno pokraj drugoga, njihove obitelji nisu to dopustile.

Inače, Bonnie Parker je rođena 1. listopada 1910. godine u Roweni u Teksasu. Šest dana prije šesnaestog rođendana udala se za Roya Thortona i napustila srednju školu.

Njihov brak nikada nije zaživio, ali nisu se ni razveli. Dok je njezin suprug bio u zatvoru zbog ubojstva, Bonnie je srela Clydea, rođenog 24. ožujka 1909. u Ellis Countyju, Texas.

Clyde Barrow, tada dvadesetogodišnjak, odslužio je već nekoliko zatvorskih kazni zbog manjih pljački. Romantična verzija priče glasi da su se njih dvoje već na prvom susretu ludo zaljubili.

Ubrzo nakon prvog susreta, Clyde je ponovno završio u zatvoru. Bonnie ga je svakodnevno posjećivala te mu je čak prokrijumčarila pištolj pomoću kojeg je pobjegao, ali je ipak ubrzo bio uhvaćen.

Video: Bonnie & Clyde REAL Death Car - Primm, Nevada

Clyde je pušten iz zatvora 1932. godine i tada započinje njihov zajednički kriminalni život. Bonnie i Clyde bili su članovi bande kriminalaca u koju su se uključili i Clydeov brat i njegova supruga te njihovi prijatelji iz djetinjstva.

Stalno u bijegu, pljačkali su benzinske postaje, banke i trgovine na području pet američkih saveznih država: Teksasa, Oklahome, Missourija, Novog Meksika i Louisiane.

Iako ih je javnost smatrala romantičnim herojima poput Robina Hooda, zapravo su bili hladnokrvni kriminalci i ubojice koji su se okrutno riješili svakoga tko im se našao na putu. Ukupno je u njihovom pohodu ubijeno 13 ljudi, uključujući 9 policajaca.

Policija ih je u nekoliko navrata zamalo uhvatila. U tim pokušajima ubijeni su ili zatvoreni neki članovi skupine, ali Bonnie i Clyde su uvijek uspjeli pobjeći.

Policijska zasjeda u koju su upali, postavljena im je u zoru 23. svibnja 1934. godine pokraj gradića Sailesa u Louisiani u SAD-u.

Njihova priča, i danas vrlo popularna, možda je najpoznatiju filmsku ekranizaciju dobila 1967. godine u filmu Arthura Penna Bonnie and Clyde, u kojem su slavne ljubavnike oživjeli Faye Dunaway i Warren Beatty. 

Video: Bonnie and Clyde (1967). Final scene

 

Kopirati
Drag cursor here to close