Ispod praga siromaštva

Caritas: Svako četvrto dijete siromašno

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2015. u 19:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolička organizacija Caritas osudila je u srijedu razorne posljedice politike štednje za djecu u Portugalu gdje jedno od četvero djece živi ispod praga siromaštva.

''Štednja pogađa naročito najosjetljivije'', izjavio je za tisak Eugenio Fonseca, predsjednik portugalskog ogranka Caritasa, da bi zatim utvrdio da dječje siromaštvo "kompromitira srednjoročni i dugoročni razvoj u Portugalu".

Stopa siromaštva osoba mlađih od 18 godina povećala se na 25,6 posto u 2013. godini u Portugalu, dok je prethodne godine iznosila 24,4 posto, prema podacima Državnog statističkog instituta.

Što se tiče stanovništva u cjelini, bilo je 19,5 posto siromašnih Portugalaca u 2013. godini, koji su raspolagali godišnjim prihodom manjim od 4.937 eura, dok ih je u 2012. godini bilo 17,7.

''Kriza nije završena, siromaštvo i socijalne nejednakosti rastu u Europi. U Portugalu je naročito zabrinjavajuće dječje siromaštvo'', komentirao je generalni tajnik Caritas Europe Jorge Nuno Mayer.

Kako bi dobio međunarodnu pomoć od 78 milijardi eura, Portugal provodi program proračunske štednje koji podrazumijeva rezanja plaća i socijalnih pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close