Izložba u londonu

Cipele: Užitak i bol

Lifestyle / Flash | 11. 06. 2015. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stoljećima su žene (a povremeno i muškarci) stiskali svoja stopala u uskim cipelama ili balansirali na visokim potpeticama kako bi se osjećali seksi, važno i kako bi pokazali svoje bogatstvo i status, piše AFP.

Ta njihova žrtva se sada proslavlja na izložbi "Cipele: užitak i bol" u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu na kojoj je predstavljeno oko 200 pari cipela, od sandala dekoriranih zlatnim listićima kakve su nosile pripadnice visokog staleža u starom Egiptu do estetskih rešenja nekih od najistaknutijih suvremenih svjetskih dizajnera

Razmatrajući bolne aspekte nošenja obuće, izložba analizira kulturnu ulogu kroz tri cijeline: Transformacija, Status i Zavođenje. Izložba prikazuje i moć transformacije ekstremne obuće sve do najnovijih trendova u tehnologiji proizvodnje cipela koja omogućava proizvodnju tog dijela odjeće sa sve višim potpeticama i dramatičnijim oblicima.

"Izložba je o ljudskoj opsesiji cipelama, o njihovoj ''moći'' i kako one govore o statusu i povlasticama", kaže kustos Helen Person i dodaje da iako su neke od njih ekstremne ili djeluju kako nisu za nošenje, one su dizajnirane tako da se nose.

"Intrigantno je da smo mi prihvatili da su cipele uživanje, ali isto tako i uzrok bola, a tako je već 2.000 godina", kaže ona. Uprkos nazivu izložbe, postavka ne istražuje bol ili štetu koju cipele mogu nanijeti, već nudi raskošan prikaz njihove izrade.

"Volim kako se zbog njih osjećam", kaže Person u svojim lijepim crvenim cipelama i dodaje da ima više samopouzdanja u visokim štiklama. "Moje tijelo se tada mijenja i to mi se sviđa, iako mi se sviđa i osjećaj kada ih izujem", rekla je ona. Luksuzne cipele su dugo bile rezervirane za bogate i besposlene. Visokim potpeticama, raskošnim tkaninama i delikatnom dizajnu nije im bilo mesto u tvornici, na terenu, ili pak trčanju za autobusom.

Na izložbi su predstavljene cipele iz svih krajeva svijeta i raznih povijesnih razdoblja pa sve do onih suvremenih. Ističu se plave Vivian Westvood platforme zbog kojih je supermodel Naomi Cambell 1993. godine pala na pisti.

Među eksponatima su i drvene cipele iz 16. stoljeća sa platformom presvučenom svilom kojima je namjena bila da podignu dugačke ženske suknje dovoljno visoko iznad dosega blatnih ulica. Na izložbi, koja će biti otvorena do 31. siječnja 2016, predstavljene su i baletske cipele koje je balerina i glumica Moira Chirer nosila 1948. u filmu "Crvene cipelice".

Tu su i brojne cipele koje su nosile ili se na bilo koji način vezuju za istaknute povijesne osobe ili glumice kao što su kraljica Viktoria, Marilyn Monroe ili Satah jessica Parker, ali i brojni primjerci cipela velikih svjetskih dizajnera kao što su Cristian Loboutin, Aleksander McQuuen, Sofia Webster, Manolo Blahnik i Prada.

Kopirati
Drag cursor here to close