Jeftina radna snaga

Dame iz Pariza nose kapute iz BiH

Lifestyle / Flash | 15. 03. 2016. u 12:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjevni predmeti svjetskih brendova kao što su Antonel, Vanesa Bruno, Tara Jarmon se proizvode u Loparama. Ovakvi kaputi na francuskom tržištu dostižu cijenu 600 eura. Zaposleni u ovoj firmi za svoju mjesečnu plaću, koja u prosjeku iznosi 250 eura, ne bi mogli kupiti ni polovicu jednog kaputa koji sašiju.

Ipak tvorničke cijene su dosta prihvatljivije. Za oko 80 posto jeftinije je ovdje nego na inozemnom tržištu. Pa, ponešto od ove garderobe uspiju i radnici sebi priuštiti.

"Izađe nam poslodavac u susret da nam malo jeftinije, imamo neke pogodnosti", kaže Petra Radić, krojačica.

Pogodnosti rada u ovoj tvornici vidi i Nikola Gligorević. Iako je završio je gimnaziju i studira pravo, priliku da vidi Pariz dobio je kroz rad u tekstilnoj industriji. Početkom ljeta će na usavršavanje iz elektronskog krojenja.

"Očekujem da se ja podignem na veću razinu u ovom poslu i da pomognem ovdje jer tim elektronskim krojenjem je lakše raditi i da barem vidim Pariz", kaže.

Firma je počela sa 30 zaposlenih prije 17 godina, sada ih je 65 i ima potrebe za još. Tekstilni radnici su ovdje deficitarni pa je većina njih prvo prošla obuku koja traje I do dvije godine.

"Prvo što imamo posao, imamo redovnu plaću. Nije neka velika ali kakva je situacija u državi zadovoljni smo", kazala je Petra Radić.


"Najvažnije je da su plaće redovne i da sve doprinose prema državi poštujemo. A, to nam je najosnovnije", rekao nam je Obradin Božić, zamjenik direktora Kristin mod.

Jeftina radna snaga je dovela ovdje vlasnika firme koji je porijeklom Srbijanca, a živi u Francuskoj. Uložio je kapital u pogone i već duže od desetljeće i pol uspješno osigurava plasman robe u inozemstvu, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close