Darujte im svoje vrijeme

Davanjem novca djeci koja prose podržavate trgovinu ljudiima

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2016. u 11:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Humanitarne organizacije Altruist u Mostaru u četvrtak je otvorena izložba 'Darujmo im vrijeme umjesto novac'. Organizator izložbe je Udruženje za prevenciju ovisnosti ''NARKO-NE'' iz Sarajeva, u suradnji s Altruistom.

''Cilj ove izložbe je poslati širu poruku javnosti o posljedicama davanja novca djeci što prose na ulici i proširiti mrežu volontera. Veoma je važno istaknuti ulogu volonterizma kao metode u zaštiti djece koja prose, jer i volontiranje je način na koji štitimo djecu od prosjačenja i radne eksploatacije'', rekla je volonterka Lejla Grošo studentica psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Slika kazuje više od riječi

Inače, 'Darujmo im vrijeme umjesto novca' je projekt koji već šestu godinu organizira Udruženje za prevenciju ovisnosti 'NATKO-NE'. Primarna ciljna grupa projekta su djeca koja su korisnici usluga Službe za zbrinjavanje pri županijskoj javnoj upravi Disciplinski centar za maloljetnike, a sekundarna ciljna grupa su studenti Humanističkih nauka univerziteta u Sarajevu, koji kroz svoj volonterski angažman daju doprinos socijalnoj inkluziji djece.

U ovom projektu sudjeluje oko 200 djece, koja su prošla kroz 8.000 sati edukacije. Kroz šest godina oko 60 volontera je bilo aktivno

''U sklopu projekta imamo putujuću izložbu fotografija koju su napravila djeca zajedno sa svojim volonterima i u suradnji s profesionalnim fotografima. Fotografije pokazuju svakodnevni život romske djece, a izabrane su specifične fotografije koje odražavaju ono š čim se susreću ta djeca, koja su puna ljubavi i željna pažnje. Slika kazuje više od riječi, nije dovoljno samo pogledati fotografije, nego se treba uključiti i pomoći djeci'', objasnila je Grošo, dodajući kako većina građana nije ni svjesna u kakvim uvjetima žive ova djeca.

Ova volonterka je objasnila kako ljudi davanjem novca ne pomažu djeci koja prose nego im odmažu.

''Davanjem novca podržavamo trgovinu ljudima, produžavamo njihovo prosjačenje jer mnoga djeca rade za svoje roditelje i skrbnike, te novac ne ide djeci nego ide njima. Kao što slogan kaže darujmo im vrijeme ne novac, važno je da se mladi uključe u volonterizam i budu volonteri, jer nije bit samo završiti fakultet i raditi nego je bit da pomogneš, a uz to imaš besplatne edukacije'', kaže Grošo.

Volontirajte - radi sebe i drugih

Grošo je istaknula da provodeći vrijeme s 'djecom ulice' volonteri se sami izdižu izvan formalnog obrazovanja i imaju praktičnu nastavu.

''Projekt se nastavlja i dalje, svake godine se vrši selekcija volontera koji mogu imati pristup, imaju stalne edukacije i priliku dodatnog obrazovanja, praktičnog usavršavanja, a što je najvažnije od svega imaju priliku raditi humanitarno i pomoći'', zaključila je Grošo.

Inače, djeca koja žive i/ili rade na mostarskim ulicama mogu koristiti usluge Dnevnog centra u Humanitarnoj organizaciji 'Altruist', a uz podršku organizacije Save the Children. Rad ove udruge fokusiran je na osiguravanje psiho-socijalne podrške djeci, edukaciju...

Svrha Dnevnog centra je poduzimati pozitivne korake u osiguravanju zaštite i pružanja pomoći djeci. Rad se bazira na rad unutar Dnevnog centra i rad na terenu. Korisnici svakodnevno imaju najmanje jedan obrok, mogućnost kupanja, pranja odjeće, dobivanje čiste odjeće i obuće, mogućnost sudjelovanja u društveno- edukativnim, kreativnim, savjetodavnim, preventivnim radionicama kojima je svrha opismenjavanja, resocijalizacije, jačanja njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, razvijanja osnovnih životnih navika.

Kopirati
Drag cursor here to close