Bradley postaje Chelsea

Definitivno postaje žena: "Krtici" Wikileaksa dozvoljena hormonalna terapija

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2015. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Chelsea Manning, "krtica" Wikileaksa, moći će dobiti hormonalnu terapiju u zatvoru kako bi postala žena, doznaje se u petak od jednog dužnosnika Pentagona.

Vlasti će omogućiti terapiju Chelsea Manning "na temelju procjene njenog zdravstvenog stanja", izjavio je dužnosnik Pentagona.

Odluku je 5. veljače donijela pukovnica Erica Nelson, zapovjednica vojnog zatvora u Fort Leavenworthu, u Teksasu, gdje je Chelsea zatvorena, doznaje se iz istog izvora.

Manning je već u kolovozu 2014. godine dobila odobrenje jednog suca da promijeni ime "Bradley" u "Chelsea".

U rujnu 2014. godine, Chelsea Manning je predala zahtjev jednom saveznom sudu kako bi dobila hormonalnu terapiju i ocijenila da odbijanje ove terapije krši ustavni princip o zabrani okrutnog i nehumanog kažnjavanja, prenosi Fena.

Podsjećamo, Chelsea Manning je osuđena u kolovozu 2013. godine na 35 godina zatvora zato što je više od 700.000 povjerljivih dokumenata proslijedila internetskoj stranici Wiklileaks dok je još bila Bradley i radila kao analitičar obavještajnih službi u Iraku.

Manning je tijekom suđenja priznala da je WikiLeaksu proslijedila opsežnu dokumentaciju, no tvrdila je da to nije učinila kako bi pomogala al-Qaidi, nego tek kako bi pokrenula javnu raspravu o američkoj vanjskoj politici.

Kopirati
Drag cursor here to close