Predavanja u školama

Djeca rata djeci mira: Želimo da ni jedno dijete ne doživi ono što smo mi doživjeli!

Lifestyle / Flash | 13. 03. 2016. u 21:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekad na suprotstavljenim stranama, danas zajedno, bivši maloljetni borci Armije BiH, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, s mladima su razgovarali o štetnim posljedicama koje je na njih ostavilo sudjelovanje u ratu. Kroz projekt 'Djeca rata-djeci mira' na 30 radionica u srednjim školama širom BiH mladima su govorili zbog čega danas, toliko godina nakon rata, smatraju da je u vrijeme dok su bili tinejdžeri njihovo sudjelovanje u vojnim formacijama bilo pogrešno, te kako se to odrazilo na njihovo odrastanje i današnji život.

''Cilj ovoga je da spriječimo nove generacije da naprave greške koje smo mi napravili, da prihvaćaju jedni druge, da se poštuju, i na kraju – da se ne ubijaju. Mislim da je dobro da djeca vide nas koji smo bili tijekom rata na suprotnim stranama kako im zajedno govorimo o svim strahotama kroz koje smo prošli, da vide da su te strahote iste. Ovo nam je jedna od posljednjih radionica, i nismo očekivali ovako dobre reakcije kakve smo na svakoj zabilježili'', pojašnjava nam Kemal Šalaka, iz Udruženja maloljetnih dobrovoljaca obrambeno-oslobodilackog rata 92-95 Kantona Sarajevo, piše zasvakodijete.ba

''Želimo da od nas čujete kroz što smo sve prošli, da naučite iz naših iskustava kako ne biste došli u situaciju da učite iz svojih'', govori Šalaka u uvodu jedne od radionica. Na radionici u Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu s Kemalom su Selvir Tabak i Rusmir Piralić iz ovog udruženja, Mitar Popović nekadašnji maloljetni pripadnik Vojske RS, te Vladimir Perić i Robert Šuban koji su se kao tinejdžeri tijekom rata priključili Hrvatskom vijeću obrane (HVO).

''Želja mi je da nijedno dijete ne doživi ono što smo mi doživjeli. Mladima govorimo da nema nemogućih pitanja i odgovora, i da nas mogu pitati sve što ih zanima, bez ustručavanja. Mi smo izgubili mladost, propustili smo priliku da se školujemo, većina nas ima problema sa zdravljem, zbog svega toga teško nalazimo posao iako još uvijek nismo stari'', kaže Vladimir Perić iz Udruge maloljetnih dobrovoljaca HVO.

Na radionici je bila i Aleksandra Tomičević koja je tijekom rata kao tinejdžerica bila u sanitetu Vojske RS.

''Imala sam samo 15 godina, i radeći za sanitet mogla sam vidjeti najgore posljedice rata, preživjeti sav stres i užas koji ne želimo da više itko doživi'', kaže Aleksandra.

Nakon projekcije kratkog dokumentarnog filma u kojem također nekadašnji maloljetni borci govore o svojim iskustvima, i nakon što su se svi predstavili učenicama i učenicima, uslijedila su i njihova pitanja. Mlade je, između ostalog, zanimalo je li ih tijekom rata bilo strah, je li ih neko prisilio da idu u vojsku ili su se javili sami, jesu li i koliko puta ranjeni, imaju li posljedice na mentalno zdravlje, bore li se i kako za svoja prava danas te kaju li se zbog svega.

Kopirati
Drag cursor here to close