Malo čudo

Dječak preživio abortus, majci iz BiH oduzeto skrbništvo

Lifestyle / Flash | 18. 01. 2015. u 07:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šokantna priča o 16-mjesečnom dječaku iz Londona koji je preživio abortus u 26. tjednu trudnoće, a na koji su se liječnici odlučili jer je život njegove majke, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio u opasnosti, uzdrmala je javnost u Velikoj Britaniji.

Dječak je nazvan "malim čudom", a ovih dana na obiteljskom sudu u istočnom Londonu vođen je sudski spor o srbništvom nad njim.

Nije sposobna

Detalji ove potresne priče, koja je započeta u kolovozu 2013. godine, otkriveni su tijekom sudskog postupka, a sudac je na kraju odlučio da dječak treba živjeti s očevom obitelji jer majka nije sposobna brinuti se o njemu.

''Liječnici su odlučili da trudnoća treba biti prekinuta jer se sumnjalo da majka ima meningitis. Dali su joj sredstvo za izazivanje pobačaja, ali dijete je preživjelo i na liječenju provelo pet mjeseci. Po otpuštanju iz bolnice dato je na brigu socijalnim ustanovama jer su u bolnici smatrali da majka nije u stanju ili ne želi brinuti se o njemu, a iznijela je niz optužbi na račun djetetovog oca'', piše "The Telegraph".

Dječakova majka je u Veliku Britaniju, prema navodima medija, došla 2008. godine i udala se za Britanca. Međutim, ubrzo su se razveli, a ona je putem interneta upoznala dječakovog oca, koji potječe iz nigerijske muslimanske obitelji, prenosi Dnevni avaz.

Na sudu je tvrdila da je on bio nasilan, branio joj da nosi kratke suknje i tjerao je da nosi hidžab, a, kako je rekla, posebno je bio gnjevan kada je čuo da je trudna.

Stalna njega

Međutim, nakon što je sve detaljno ispitano, sudac je njene tvrdnje odbacio kao neosnovane i odlučio da bi otac trebao brinuti o dječaku, uz podršku svojih roditelja, ali i da majka treba imati kontakt s djetetom.

''Djetetu će biti potrebna stalna medicinska njega. On treba staratelja koji će ga razumjeti i stalno brinuti o njemu'', zaključio je sudac.

Divanović: Veliki rizici

Ginekolog Ekrem Divanović kaže za Dnevni avaz da je abortus u poodmakloj fazi trudnoće medicinski opravdan ukoliko je majčin život ugrožen, ali ako, kao u ovom slučaju, beba to nekim čudom preživi, moguće su velike komplikacije u mentalnom i fizičkom razvoju djeteta.

''U tim slučajevima postoje male šanse da dijete preživi, ali postoje. A, ako je rođeno živo, moralna je obaveza da se bori da ostane u životu. Rani i prijevremeni porođaji donose rizike od oštećenja u razvoju djeteta' ,rekao je dr. Divanović.

Kopirati
Drag cursor here to close