Riječi nutricionistice

Evo zašto je mediteranska prehrana toliko zdrava

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2015. u 10:43 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piramida mediteranske prehrane ocrtava prehrambenu tradiciju Mediterana koja se povijesno povezuje s dobrim zdravljem. Bazirana je na prehrambenim obrascima Krete, Grčke, južne Italije iz 1960.-ih, gdje je životni vijek ljudi bio najduži u svijetu, a stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika raka i drugih kroničnih bolesti najniža.

Mediteranski prehrambeni obrazac sastoji se od: obilja biljne hrane, minimalno procesirane, sezonski svježe i lokalno uzgojene hrane, maslinovog ulja kao glavnog izvora prehrambenih lipida, mliječnih proizvoda konzumiranih u niskim do umjerenim količinama, manje od četiri jaja tjedno, crvenog mesa konzumiranog rijetko i u malim količinama, crnog vina konzumiranog u malim do umjerenim količinama i općenito tijekom obroka.

Glavne sastavnice mediteranske prehrane su maslinovo ulje, voće i povrće, cjelovite žitarice, riba, mliječni proizvodi, umjerena konzumacija mesa, jaja i peradi, crno vino, piše moja.ba

Nutricionistica Nevena Pandža za moja.ba je rekla kako je vrlo važno da ne zaboravite na unos tekućine, barem 8 čaša vode dnevno, a uz to se preporučuje konzumiranje nezaslađenog čaja, juha, svježe cijeđenih sokova i slično.

''Životne navike koje se vežu uz ovakav način prehrane jesu umjerenost, uravnotežena i pravilna prehrana, dnevna tjelesna aktivnost (najmanje 30 minuta),koja je važna za cjelokupno dobro zdravlje, te konzumacija hrane u društvu. Principi mediteranske prehrane pouzdani su za većinu odraslih osoba, dok djeca, trudnice i osobe s posebnim prehrambenim potrebama mogu zahtijevati određene dodatke ili promjene'', piše nutricionistica.

Više o ovoj temi i mediteranskim namirnicama pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close