Prognoza

FHMZ: Snijeg do nedjelje, temperatura do -23 stupnja

Lifestyle / Flash | 04. 01. 2017. u 08:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas će prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Krajem dana i u večernjim satima doći će do naoblačenja sa sjevera praćenog padalinama. Uglavnom će padati snijeg, a ponegdje u Posavini kiša. Vjetar će biti slab do umjeren, zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature iznosit će od -1 do 5, na jugu od 5 do 9 stupnjeva.

U četvrtak će u Bosni biti pretežno oblačno sa snijegom u većini područja. U Posavini, uglavnom, bez padalina. U Hercegovini jutro i prijepodne pretežno oblačno vrijeme sa kišom i snijegom nošenim burom, a poslijepodne razvedravanje. Očekivana visina novog snijega od 3 do 10, na planinama do 20 cm. Vjetar u Bosni slab do umjeren, poslijepodne pojačan sjeverni, a u Hercegovini umjerena do jaka bura. Jutarnje temperature kretat će se od -6 do 0, na jugu od 0 do 4, a dnevne od -3 do 2, na jugu od 3 do 8 stupnjeva.

U BiH će i u petak biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u središnjim, zapadnim i istočnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od -14 do -7, na jugu od -4 do 2, a dnevne od -10 do -5, na jugu od -1 do 4 stupnjeva.

U subotu će u Bosni biti pretežno oblačno, a u Hercegovni vedro. U središnjim, zapadnim i istočnim područjima Bosne povremeno je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -17 do -10, na jugu od -5 do 1, na planinama do -23, a dnevne od -12 do -6, na jugu od -3 do 1 stupanj.

Slično vrijeme očekuje se i u nedjelju. Jutarnje temperature od -18 do -10, na jugu od -5 do -1, a dnevne od -10 do -4, na jugu od -3 do 2 stupnjeva, priopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Na Olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu trenutno je sunčano, a u Babinom dolu na Bjelašnici temperatura jutros iznosila je -10 stupnjeva, dok je na Malom polju na Igmanu izmjereno -12 stupnjeva.

Visina snijega na Bjelašnici iznosi 35 cm, dok je na Igmanu 33 cm.

Zahvaljujući novim snježnim padalinama danas će u Babinom dolu na Bjelašnici biti u funkciji BX i K1 lift, te trosjedna žičara. Na Malom polju, na Igmanu, u funkciji su dva baby lifta i dvosjedna žičara.

Noćno skijanje na Bjelašnici je omogućeno večeras, te iz tvrtke ZOI'84 pozivaju skijaše da im se pridruže u periodu od 18.30 do 21.00 sat.

Stanje na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman moguće je pratiti putem portala www.zoi84.ba, Facebook stranice Zoi'84 Olimpijski Centar Sarajevo, i uživo putem online video portala www.ski.ba.

 Smanjiti boravak na otvorenom za vrijeme niskih temperatura

Iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske apeliraju na građane da sljedećih dana, kada se očekuju veoma niske temperature, pažljivo planiraju boravak na otvorenom, te da se ne izlažu, više nego što je neophodno, vanjskoj temperaturi.

Oni koji borave vani trebaju se obući slojevito i toplo, ali ne previše. Lice i šake je neophodno zaštititi šalom i rukavicama.

Građani pješaci i vozači, zbog poledice, trebaju obratiti pažnju na kretanje po trotoarima i ulicama.

''Ukoliko Vam je potrebna pomoć, zaštita i spašavanje pozovite telefonski broj 121'', navode iz Civilne zaštite RS-a.

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS-a, u narednim danima očekuju su niske temperature, i do -20 stupnjeva Celzijusa.

Kopirati
Drag cursor here to close