U znaku borbe protiv menstrualnog siromaštva

FOTO | Gotovo 3.000 žena istrčalo 7. dm utrku

Sudjelovanjem u utrci sve trkačice dale su svoj aktivni doprinos u borbi protiv menstrualnog siromaštva jer je od svake kotizacije izdvojena za podršku donaciji 3.000 Jessa higijenskih uložaka koju je kompanija dm uručila Udruženju pomozi.ba.
Lifestyle / Flash | 01. 06. 2024. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki odaziv sudionica na 7. dm žensku utrku, koja je u subotu s početkom u 11 sati, održana na Vilsonovom šetalištu, još je jedna potvrda kako je ovaj sportsko-rekreativni događaj postao nezaobilazan u kalendaru mnogih dama.

Trkački izazov od 5K uspješno je savladalo gotovo 3.000 trkačica iz cijele Bosne i Hercegovine, a u velikoj konkurenciji, za 16 minuta i 32 sekunde, prvo mjesto osvojila je Emina Alagić, koja je i prošle godine pobijedila.

Medalje za najuspješnije 

Drugoplasirana je Alma Hrnjić, koja je utrku završila za 17 minuta i 25 sekundi, a treće najbolje vrijeme ostvarila je Amela Trožić, koja je kroz cilj prošla za 18 minuta i 43 sekunde.

Foto: PR / Tri najbolje trkačice

"Meni je dm ženka utrka jedna od najljepših trka u BiH, atmosfera se ne može dočarati, mora se doći i osjetiti. Ovo je moja druga medalja na dm utrci, a ove godine sam imala još bolje vrijeme na što sam jako ponosna. Trčanje je zdravo i svima ga preporučujem", izjavila je Emina Alagić, pobjednica 7. dm ženke utrke.

Foto: PR /  Emina Alagić je po drugi put osvojila prvo mjesto

Jedna od najmasovnijih utrka u BiH, koja se organizira s ciljem promocije zdravih životnih navika, ove godine posvećena je promociji očuvanja i unapređenja menstrualnog zdravlja žena.

Sudjelovanjem u utrci sve trkačice dale su svoj aktivni doprinos u borbi protiv menstrualnog siromaštva jer je od svake kotizacije izdvojena za podršku donaciji 3.000 Jessa higijenskih uložaka koju je kompanija dm uručila Udruženju pomozi.ba.

Menstruacija kao izazovna tema 

"Kroz brojne aktivnosti ove godine nastojimo unaprijediti i očuvati zdravlje žena, dok smo, sada već tradicionalnu, dm žensku utrku posvetili temi menstrualnog siromaštva o kojem se ne govori dovoljno. Zahvaljujemo se svim sudionicama jer su podržale našu donaciju higijenskih uložaka namijenjenu djevojkama i ženama u dobi od 13 do 55 godina, lošijeg socio-ekonomskog statusa, a koju će udruženje pomozi.ba distribuirati u osam bh. gradova. Podsjećamo kako su informiranje, destigmatizacija, pristup medicinskim uslugama i higijenskim proizvodima ključni koraci ka unapređenju menstrualnog zdravlja žena u BiH", izjavila je Ajla Hadžić, menadžerica Marketinga u dm drogerie markt d.o.o.

Podsjetila je kako je kompanija dm, u suradnji s istraživačkim institutom Spectra, početkom godine u nekoliko europskih zemalja, uključujući i BiH, provela ispitivanje o menstrualnom zdravlju, gdje se 60 posto ispitanica izjasnilo kako menstruaciju smatra izazovnom temom, posebno jer se o njoj ne govori dovoljno, čime se od jednog prirodnog procesa nepotrebno stvara tabu.

Foto: PR / Menadžerica Marketinga u dm drogerie markt d.o.o. Ajla Hadžić

Prvih deset najbolje plasiranih sudionica dm je nagradio uručivši im medalje, poklon korpe i dm poklon kartice.

Tako je za osvojeno prvo mjesto uručena zlatna medalja i dm poklon kartica u vrijednosti od 400 KM, za drugo mjesto srebrna medalja i dm poklon kartica u vrijednosti od 300 KM, dok je trećeplasirana nagrađena brončanom medaljom i dm poklon karticom u vrijednosti od 200 KM.

Trkačice koje su se plasirale od 4. do 10. mjesta nagrađene su dm poklon karticama u iznosu od po 50 KM.

Foto: PR / Okupljene su zabavljali Laka i Lela

Nagrade 

Bez obzira na plasman sve sudionice dobile su dri fit majicu te bogat poklon paket koji sadrži proizvode dm-a i partnera utrke: bioten, essence, EVELINE, GARNIER, Nutribella, REVUELE, Sante, SARA, SKIN1004 i Violeta.

Nakon utrke brzo okrepljenje, uz zdrave i ukusne zalogaje te osvježenje zdravim napicima, dm je osigurao u dmBio kutku, dok je druženje nastavljeno na After run zabavi, uz glazbeni performans Lake i Lele.

Najmlađi su se i ove godine, uz facepainting i druge animacije, sjajno zabavili u dječjem kutku, dok su sudionice utrke i odrasli posjetitelji mogli obaviti besplatan dermatološki pregled ili uživati u tretmanu refleksoterapije lica.

Foto: PR / Djevojčice uživaju u bojanju 

Brojne degustacije i nagrađivanja pripremili su i partneri dm ženske utrke, zbog čega je druženje potrajalo sve do popodnevnih sati

Kopirati
Drag cursor here to close