Akcija

Građani Mostara postavljali pitanja državnim institucijama

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2015. u 11:01 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uličnim akcijama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru volonteri Transparency Internationala (TI) Bosne i Hercegovine (TIBiH) obilježavaju Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, 28. rujan.

Razgovaraju s građanima te ih informiraju o pravima i načinima na koje mogu zahtijevati informacije i odgovornost javnih institucija u BiH.

Građani imaju pravo pitati institucije

''Danas sam na Španjolskom trgu u Mostaru saznao da je danas Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, te sam ovim putem postavio pitanje na koje nemam odgovor, a upućeno je Vijeću ministara'', rekao je jedan od aktivnih građana Mostara.

U ime TIBiH Marko Vujić je medijima u Mostaru kazao kako ovom akcijom građanima žele približiti Zakon o slobodi pristupa informacijama i objasniti im na koji način da pristupe informacijama, da ih upute u to koje su javne informacije i omogućuje im i da preko TI-a postave pitanje.

''Danas građanima objašnjavamo kako i na koji način da postave pitanja, educiramo ih i u suradnji s građanima pokušavamo širiti svijest koje su to informacije javne. Po našim istraživanjima građani malo koriste svoja prava pristupa informacijama, a iako koriste ne koriste ih na pravi način i pitanja ne formiraju pravilno. Po rezultatima istraživanja 50 posto građana dobije odgovore u odnosu na postavljene zahtjeve'', kaže Vujić

Nocčane sankcije samo na nivou BiH

Inače, na nivou BiH postoje novčane sankcije za instituciju i rukovoditelja institucije koji nije udovoljio zahtjevu građana, ističe Vujić, dok na ostala dva nivoa RS-a i Federacije ne postoje sankcije.

Uglješa Vuković novinarima u Sarajevu je kazao da ta organizacija svake godine, 28. rujna, podsjeća građane da imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija na svim nivoima, i da su im ta prava garantirana zakonima o slobodi pristupa informacijama.

''Zanimljivo je da građani BiH sve više koriste zahtjev za pristup informacijama i smatraju da bi sve veći broj informacija koje su pod kontrolom javnih organa trebao biti dostupan i javan'', rekao je on.

S obzirom da u BiH princip preaktivne transparentnosti nije zakonski reguliran, Vuković je napomenuo da određeni broj organizacija radi da se uvede ta praksa, odnosno da se dođe do izmjene zakona. Tim uređenjem, kako je pojasnio, javne institucije bi trebale samoinicijativno objavljivati veliki broj podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close