prehrana na minusima

Hrana koja grije organizam u zimskim danima

Lifestyle / Flash | 06. 01. 2016. u 08:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Tijekom izuzetno hladnih dana, jedan dio energije, koja se stvara metaboličkim procesima, troši se na reguliranje tjelesne temperature i zagrijavanje organizma.

Kontrola tjelesne temperature odvija se u složenom procesu pod nazivom termoregulacija. Ovaj proces uključuje rad svih tjelesnih organa i sustava: mozak i živčani sustav, srčanožilni sustav, žlijezde s unutrašnjim lučenjem i hormonalni sustav, kožu, masno tkivo, mišiće i jetru. Naš subjektivni osjećaj topline i hladnoće ne poklapaju se obavezno sa stvarnom temperaturom tijela, što dodatno komplicira stvari.

Osjećaj hladnoće i snižena tjelesna temperatura mogu biti posljedica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i rijetko se odnosi na osobe koje stalno osjećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala biti neuhranjena, ispod prosječne tjelesne težine i s deficitom masnog tkiva.

Moja.ba Vam donosi popis namirnica koje griju organizam u zimskim danima.

Na tom popisu našle su se sve namirnice životinjskog porijekla imaju osobinu da zagrijavaju, uključujući mliječne proizvode, meso, perad i ribu. Također, neglazirane žitarice, proteini i omega-3 masne kiseline griju naše tijelo, a od povrća koje nas grije u hladim danima na popisu su korijenaste biljke kao što je mrkva, krumpir, crni i bijeli luk, rotkva, cvekla.

Grašak, buranija, grah i leća predstavljaju povrće bogato proteinima i dobro snabdijevaju organizam energijom.

Orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka, badema te sjemenki kao što je susam, također zagrijavaju organizam. Tijekom pripreme jela stručnjaci preporučuju korištenje začina kao
jer potiču apetit, poboljšavaju probavu i stimuliraju cirkulaciju.

Više pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close