Park prirode

Hutovo blato: Dan otvorenih vrata za spas močvara

Lifestyle / Flash | 01. 06. 2015. u 13:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Park prirode Hutovo blato ove godine obilježava 20 godina postojanja. PP Hutovo blato i WWF iskoristit će ovu lijepu obljetnicu kako bi organizirali dan otvorenih vrata Parka i upoznali širu javnost o dobrobitima koje im pruža ovo iznimno prirodno područje.

U posljednjih 20 godina Park prirode Hutovo blato suočio se s brojnim izazovima, a pritisci na njegove ekosustave svake se godine povećavaju, posebice zbog razvoja hidroenergetike u slivu Neretve i Trebišnjice.

Stoga će uprava parka i WWF taj dan posvetiti održivom upravljanju njegovih najvrjednijih prirodnih resursa – močvara, koje i jesu pod najvećim pritiskom. Ovogodišnju obljetnicu povezali smo sa Svjetskim danom okoliša, koji se obilježava svake godine 5. lipnja, kojeg tema je ''Sedam milijardi snova, a samo jedan planet. Trošimo odgovorno!''.

Živjeti u granicama planeta je najbolja strategija kako bi se osigurala zdrava budućnost, a zdravi i funkcionalni ekosustavi su temelj te budućnosti.

Na konferenciji za novinare 5. lipnja WWF i PP Hutovo blato predstavit će Akcijski plan za revitalizaciju močvara, prikazati novi film o utjecajima hidroenergetike na močvare Hutovog blata, prezentirati Living planet Report za BiH, te predstaviti rezultate zimskog brojanja ptica i film „Ptice Hutovog blata“.

Organizirana je međunarodna umjetnička koloniju iz kiparstva, slikarstva i fotografije pod vodstvom profesora iz UWC i Srednje likovne škole. Organizirane su i umjetničke radionice za djecu, vožnje brodicama, biciklistička utrka, bazar lokalnih proizvođača te kulturni i glazbeni program, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close