manifest

Islamisti objavili vodič za žene: Udaja sa devet, bez diploma, društvo iz pozadine…

Lifestyle / Flash | 06. 02. 2015. u 08:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država je objavila manifest kojim se objašnjava uloga žena u džihadističkoj grupi, navodeći da je "legitimno" da devetogodišnje djevojčice budu udate za borce i prihvate svoje uloge žena, majki i domaćica.

U dokumentu naslovljenom "Žene u Islamskoj državi: Manifest i studija slučaja" naglašava se "mirnija" uloga žena kao domaćica, supruga i majki i veoma se kritiziraju žene sa Zapada, kao i koncepti ljudskih prava o rodnoj ravnopravnosti.

Manifest na 10.000 riječi koji je za medije zaduženo krilo Al-Hansa brigade, u čijem sastavu se nalaze samo žene, postavilo na popularne džihadističke forume, postojao je samo na arapskom dok ga nije otkrio i preveo Charlie Winter, istraživač džihadizma iz Kviliam fondacije.

Vodič se smatra točnom predstavom onoga što se očekuje od žena pod kalifatom Islamske države i odnosi se na ženske regrute iz Saudijske Arabije i Perzijskog zaljeva, a ne sa Zapada.

Regrutkinje sa Zapada do sada su na društvene mreže postavljale slike na kojima poziraju sa oružjem i opasane eksplozivom, a jedna žena iz južnog Londona koja živi u Siriji je izjavila da želi postati prva ženska osoba koja je zapadnom taocu odsjekla glavu.

Međutim, posljednji primjerak propagande stavlja jasno do znanja da profili mladih djevojaka sa Zapada na društvenim mrežama, koji naglašavaju svoje uloge kako bi ohrabrile ostale da priđu Islamskoj državi, nije uvijek istinit prikaz što Islamska država vjeruje kako bi život trebao izgledati.

Regrutacija žena

Charlie Winter za "Independed" kaže da žene sa Zapada imaju motiv regrutirati samo druge žene za Zapada.

"Dokument ima svoj motiv – regrutaciju žena iz Perzijskog zaljeva. Prikazivanje da to daje idealiziranu poziciju žene je mnogo bliža realnosti nego ono što djevojke iz Britanije kažu kada, na primjer, pričaju o pridruživanju policijskim snagama i treniranju za bitku", navodi Winter.

On dodaje da se sa dokumentom malo pretjeruje i da nije potpuno precizna slika kako život izgleda, ali da daje nam konceptualan prikaz kako bi život trebao izgledati.

"To je nešto što do sada nismo vidjeli, barem ne na engleskom jeziku. Neko će donijeti odluku da se ovakav manifest ne pušta u javnost na engleskom jer sadrži ideje koje ne mogu biti dobre za prosječnu djevojku sa Zapada koja želi da se pridruži Islamskoj državi".

U manifestu arapske žene su ohrabrene da dođu u Siriju i Irak gdje mogu živjeti "mirnijim" načinom života u skladu sa šerijatom, vođene odgovornostima u kući koje su njihovo "božanski dodijeljeno pravo" i "metodologijom života koji je Bog uredio".

Nema potrebe za diplomama

Edukacija treba početi sa sedam godina i trajati ne preko petnaeste godine, navodi se u manifestu. Program učenja treba biti fokusiran uglavnom na studije islamske religije, kuranskog arapskog i učenja osnova kuhanja, pletenja i drugih vještina kako bi se žene pripremila za centralne uloge koje će imati u domaćinstvima.

Savjetuje se da nema potrebe da se žene "trude dobivati diplome i na taj način pokušaju dokazati da je njihova inteligencija veća nego kod muškarca".

U nekim slučajevima, kako se navodi u manifestu, žene mogu napustiti obiteljski dom kako bi bile liječnice ili učiteljice, a "postavljanjem", ukoliko nema dovoljno muškaraca da se savlada neprijateljski napad, mogu se boriti za džihad. Međutim, svaki rad može trajati samo tri dana u tjednu i "mora biti prikladan njoj i njenim sposobnostima i ne smije sadržati više nego što žena može izdržati ili što joj je teško postići".

"U džihadističkoj verziji feminizma važnost žene je na prvom mjestu i ona je osuđena na centralnu ulogu", navodi Charlie Winter.

"Međutim, to samo koliko joj džihadistička ideologija dozvoljava. Ona može biti važna ali uz nametnutu pobožnost kažnjivom hududom, klasom kazni za prekršaje koji se smatraju "Božijim tvrdnjama, suočava se sa bezbroj ograničenja", ističe Winter.

Manifest također tvrdi da su žene u Saudijskoj Arabiji preživjele "barbarizam i divljaštvo", da su otjerane u siromaštvo, da ih je sistem kaznenog pravosuđa zlostavljao i naglašava im da se presele u uporište Islamske države.Ova usporedba života u Saudijskoj Arabiji i pod Islamskom državom nije novo, navodi Winter.

"Teme nepravde i tiranske vladavine su uvijek prisutne i svoj džihadističkoj književnosti. To je način regrutiranja ljudi – šalje veoma snažnu poruku", navodi on.

Brak sa devet godina

Ono što više zabrinjava je savjet oko toga sa koliko godina dijete može biti udato za borca Islamske države. "Smatra se legitimnim", navodi se u dokumentu, "da djevojčica bude udata sa devet godina".

"Većina plemenitijih djevojaka će biti udato sa šesnaest ili sedamnaest, dok su još mlade i aktivne. Mladi muškarci neće biti stariji od dvadeset godina u tim slavnim generacijama".

Nakon braka ženina "dodijeljena uloga je da ostane skrivena i prikrivena, kao i da bude društvo iz pozadine".

Tvrdi se da je miješanje linija između uloga muškarca i žene uglavnom zbog oduzimanja muškosti muškarcima, što naglašava da su samo borci Islamske države "pravi muškarci".

Plastična kirurgija je strogo zabranjena, kao i pirsinzi ili "stvari koje vise sa ušiju". Pored toga brijanje dlaka sa nekih mjesta je zabranjeno. Prodavaonice odjeće i saloni ljepote su osuđeni kao djela Iblisa, đavola, prenosi Glas srpske.

Winters dodaje: "Narativ je nama veoma stran, ali nekima koji već imaju veoma ekstremističke poglede i koji svim srcem vjeruju u to da će jednog dana biti kalifat, veoma je uvjerljivo".

U listopadu, u sličnom, ali manje opsežnom dokumentu koji je otkriven, a koji je također namijenjen arapskim ženama, nude se savjeti kako biti "dobra supruga džihada" i podržavati borce. U njemu se također mogu naći upute kako kuhati, ali i pružati prvu pomoć i druge načine doprinošenja kroz "ženski ručni rad".

Kopirati
Drag cursor here to close