Walbrzychan

Istraživači na tragu nacističkog vlaka?

Lifestyle / Flash | 15. 09. 2015. u 20:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U blizini Walbrzychana jugo-zapadu Poljske radnici Poljskih željeznica počeli su čišćenje šumskog terena na 65. kilometru stare pruge za Wroclaw gde bi se navodno trebao nalaziti "zlatni" nacistički vlak iz vremena Trećeg Reicha.

"Od jutra su u tijeku radovi, čišćenje od raslinja, kamenja i smeća koje se tu nalazi", kazao je u utorak televiziji TVN24 glasnogovornik grada Walbrzycha Arkadijus Grudjenj.

Čišćenje je naredila vojska, čiji stručnjaci su već zahtjev vlasti ispitali teren, kako bi kasnije mogla obaviti stručnije ispitivanje terena uz pomoć sondi.

Na 65. kilometru pojavili se se i predstavnici Muzeja poljske vojske koji su željeli provesti prvu pretragu s profesionalnom opremom, ali im vlasti Walbrzychana nisu dale dozvolu da uđu na teren.

"Želimo izvršiti prvu službenu provjeru obavijesti o nalazu vlaka i pokušati dati odgovor radi li se o ogromnoj prevari ili je pred nama zaista nalazište", kazao je kustos Muzeja Mihal Mackjevic.

Naime, tom muzeju su trojica neimenovanih muškaraca prije godinu dana poslali georadarske slike i prijavili da znaju gde je sakriven nacistički oklopni vlak.

Walbrzychan i okolinu, ali i svjetske medije zahvatila je zlatna groznica neslućenih razmjera od 13. kolovoza kada je objavljeno da su jedan Poljak i jedan Nijemac navodno pronašli oklopni vlak iz vremena Trećeg Reicha kada su nacisti evakuirali poharano blago i umjetnine bježeći na kraju Drugog svjetskog rata pred Crvenom armijom, prenijela je Beta.

Oživjela je odmah lokalna legenda o nacističkom vlaku s 300 tona zlata iz banke u tada još njemačkom Wroclawu koji je ušao pred kraj rata u tajanstveni, do danas neistraženi nacistički kompleks tunela i bunkera, podzemnu tvrđavu Div u planinama kraj Walbrzychana i ostao izgubljen u podzemnom labirintu.

Navodni nalazači koji su službenom prijavom vlastima 18. kolovoza pokrenuli mašineriju državne potrage za vlakom, Piotr Koper i Andreas Richter priznali su ovih dana da ni oni ne vjeruju da je u vlaku zlato, jer takvu mogućnost demantiraju svi ozbiljni poljski povjesničari, ali da se nadaju da će se u vlaku naći možda nacrti ili čak i prototip Hitlerovog Tajnog oružja Wunderwaffe od kojeg su nacisti očekivali da bi preokrenulo ishod Drugog svjetskog rata iz poraza u njemačku pobjedu.

Kopirati
Drag cursor here to close