Istraživanje

Izležavanje i manjak fizičkih aktivnosti izaziva ozbiljne fizičke, ali i psihičke probleme

Lifestyle / Flash | 28. 06. 2015. u 10:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja znanstvena istraživanja pokazala su da nedovoljne tjelesne aktivnosti i višesatno mirovanje ispred tv ekrana i slično, pored fizičkog, u znatnoj mjeri izaziva i psihičke zdravstvene probleme poput tjeskobe, apatije i depresije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grupa znanstvenika sa prestižnog australskog Univerziteta Deakin u Melbourneu je uradila opsežno istraživanje i potvrdila da tjelesna neaktivnost u znatnoj mjeri povećava rizike pojave različitih fizičkih, ali isto tako i psihičkih bolesti, među kojima prednjači anksioznost ili osjećaj tjeskobe.

Znanstvenici su uradili ukupno devet istraživanja u kojima je sudjelovalo 13.470 osoba.

Višesatno sjedenje ispred tv ekrana, računala ili slične tjelesne pasivnosti izazivaju poremećaj nagona za snom, uzrokuje sve veće barijere društvenih aktivnosti čovjeka, a potom i stvara pogodno tlo za pojavu anksioznosti, razdražljivosti, depresije i drugih psihičkih problema.

Detaljni rezultati istraživanja u objavljeni u znanstvenom časopisu "BMC Public Health“.

Ranija znanstvena istraživanja su pokazala da tjelesna pasivnost uzrokuje povećanje rizika pojave kroničnih bolesti, poput dijabetesa, pretilosti i različitih kardiovaskularnih oboljenja.

Američki znanstvenici savjetuju da se u periodu od tri sata obavezno izdvoji pet minuta za šetnju kako bi pospješila cirkulacija i normalno funkcioniranje organizma. Tvrde da bi na taj način bili prevenirani problemi sa krvnim tlakom.

Usporedo s tim, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučuju dnevnu šetnju od 10.000 koraka. Redovne tjelesne aktivnosti smanjuju rizik pojave karcinoma dojke za 39 posto, smanjuju rizik karcinoma crijeva za 26 i rizik dijabetesa za 34 posto.

Prema podacima WHO-a, nedovoljne tjelesne aktivnosti su, nakon visokog krvnog tlaka, cigareta i dijabetesa, četvrti uzročnik smrti ljudi u svijetu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close