Spašen život

Još jedan život spašen matičnim stanicama iz pupčane vrpce

Lifestyle / Flash | 29. 01. 2016. u 14:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Život sedmogodišnjeg dječaka Zayeda Al Hammadija spašen je zahvaljujući matičnim stanicama iz pupčane vrpce njegovog trogodišnjeg brata Mohammada, priopćeno je iz banke matičnih ćelija CryoSave.

Sedmogodišnji Zayed Al Hammadi je bolovao od betatalasemije, teškog nasljednog poremećaja krvi koji se javlja kada su oštećeni geni za regulaciju proizvodnje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama - eritrocitima koji vežu kisik i nose ga po cijelom tijelu.

Najčešći tretman u liječenju su redovne transfuzije krvi da bi tijelo bilo opskrbljeno zdravim crvenim krvnim stanicama. Nažalost, to može uzrokovati nezdravu akumulaciju željeza krajem prvog desetljeća života, koja dalje oštećuje srce i druge organe.

Zayed je bio na redovnim transfuzijama krvi, ali njegovo stanje se pogoršavalo. Nadu su pružale matične stanice, trenutno jedino konkretno i trajno rješenje za ovu vrstu bolesti. Za transplantaciju su iskorištene matične stanice iz pupčane vrpce njegovog brata, pohranjene u laboratoriji CryoSavea u Dubaiju.

Nakon što je HLA tipizacijom potvrđeno da su braća kompatibilni i s obzirom na to da su matične stanice pohranjene po najstrožijim standardima, urađena je transplantacija u SAD, navedeno je u priopćenju.

Nakon određenog perioda po transplantaciji Zayed se potpuno oporavio i tragova betatalasemije više nije bilo.

Transplantirane matične ćelije regenerirale su koštanu srž dječaka, odnosno potaknule organizam na proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica.

''Sretni smo da smo se odlučili na pohranu matičnih stanica našeg djeteta, inače naše sudbine sad bi bile potpuno drugačije. Srećom, moj sin je sada bolje'', izjavio je dječakov otac.

''Odluka o pohranjivanju matičnih stanica zaista može promijeniti život i donijeti ovakav pozitivan ishod a Zayedovim slučajem pokazuje samo što je sve moguće matičnim stanicama. Uvijek preporučujemo porodicama čuvanje matičnih stanica iz pupčane vrpce jer može pomoći djetetu, ali i drugim članovima obitelji- riječi su dr. R. Cookea, direktora Programa pedijatrijske hematologije i transplantacije koštane srži na Medicinskom sveučilištu Johns Hopkins u Americi, gdje je transplantacija urađena.

Prema informacijama CryoSavea, do sada se i 5.500 bosanskohercegovačkih obitelji odlučilo pohraniti matične stanice njihove djece.

CryoSave je jedna od deset vodećih svjetskih banaka koje matične stanice pohranjuju po najsuvremenijim standardima. To zahtijeva detaljne analize uzoraka te izdvajanje matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce s ciljem da matične stanice u slučaju potrebe odmah budu spremne za upotrebu i prihvatljive u bilo kojoj akreditiranoj bolnici, centru ili institutu za liječenje u svijetu, priopćeno je CryoSave-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close