Simbol Mediterana

Judino stablo - Raskošna zvijezda dvorišta

Legenda kaže da je Juda, nakon što je izdao Isusa, svoj život okončao upravo na ovom stablu, a cvjetovi su zapravo suze koje su izrasle od srama, kad je stablo proplakalo zbog izdaje.
Lifestyle / Flash | 02. 04. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste oko Uskrsa ugledali raskošno ružičasto stablo koje se uzdiže čak i do 12 metara, vjerojatno ste se susreli s Judinim stablom.

Judino drvo ili Judić, obično cvjeta od ožujka do svibnja i ponosno se ističe u proljetnom vrtu, piše Zadovoljna.hr

Cvjeta oko Uskrsa

Ovo vrtno stablo latinskog naziva Cercis siliquastrum posebno je po bogatim ružičastim cvjetovima koji se slažu u grozdove, a u narodu se još naziva i smarljika, smurljika te stablo židovo.

Upravo zato što cvjeta oko Uskrsa, mnogi će njegovo ime povezati s Judom Iškariotskim.

Legenda kaže da je Juda, nakon što je izdao Isusa, svoj život okončao upravo na ovom stablu, a cvjetovi su zapravo suze koje su izrasle od srama, kad je stablo proplakalo zbog izdaje.

Foto: Canva / Behar judinog stabla

Ipak, neki izvori govore kako ta legenda nije točna – nego svoj naziv duguje francuskom Arbre de Judee, što u prijevodu znači drvo iz Judeje.

Mnogo se zanimljivosti veže uz ovo atraktivno stablo. Primjerice, judić je simbol Istabula. U Španjolskoj se pak naziva drvom ljubavi i ima baš jaku simboliku. Kad pogledamo njegovu raskoš možemo zaključiti - što su trešnje u Japanu, to je judić kod nas.

Simbolika

Judić pripada porodici mahunarki i glavna je zvijezda Mediterana, a nosi čak i posebnu simboliku. Njegovi srcoliki i životopisni cvjetovi simbol su otpornosti i ljepote te neraskidive veze između čovjeka i prirode.

Raskošni ružičasti i ljubičasti cvjetovi mijenjaju boju s obzirom na godišnje doba. Tijekom vegetacijskog razvoda poprime zelenu boju, a kad dođe jesen judić požuti.

Foto: Canva / Judino stablo ili Judić

Ako vas je impresioniralo ovo raskošno stablo, u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspije i u vašem vrtu.

  • Tijekom travnja i svibnja odvija se berba cvjetova – i to u jutarnjim satima, tijekom oblačnih dana. Cvjetovi se mogu koristiti u medicini, ali u određenoj mjeri su i jestivi.
  • Judino drvo dobro podnosi i minuse, a izdržat će čak i na minus 15 stupnjeva. Ipak, svoj puni sjaj doživjet će u krajevima gdje su zime blage, a ljeta vruća. Ne voli baš direktnu sunčevu svjetlost – više preferira polusjenovito područje.
  • Najbolje ga je posaditi u proljeće i jesen, odnosno u toplo tlo, a najdraže društvo mu je jorgovan.
  • Poželjno je osigurati prihranu željezom.
  • Osim u vrtu, dobro ga je posaditi u stakleniku, a mlada drvca mogu se posaditi i u posudama.
  • Judino drvo ne voli puno zalijevanja, posebno ako raste u kišnim područjima. Tek kada su velike suše, treba ga zalijevati – i to rano ujutro i kasno navečer.
Kopirati
Drag cursor here to close