Recenzija

Kako je kritika ocijenila 'Pedeset nijansi sive'

Lifestyle / Flash | 11. 02. 2015. u 09:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romani iz trilogije "Pedeset nijansi" jesu osvojili milijunsku čitateljsku publiku, ali ih je kritika jednoglasno sasjekla. Hoće li ista situacija biti i s filmom koji upravo stiže u naša kina?

Holywoodska Biblija “Variety” povjerila je ocjenjivanje filma uredniku redakcije za filmsku kritiku Justinu Changu koji primjećuje da se film u velikom dijelu s lakoćom oslanja na dvoje glavnih junaka, Dakota Johnson i Jamiea Dornana, osobe koje do sada nisu previše poznate ljubiteljima filmskog platna. Međutim, dodaje on, film naginje blagoj tragikomediji.

''Posljednjih pola sata predstavlja pravo mučenje, i to ne samo kada je priča u pitanju'', piše Chang.

Sheri Linden (The Hollywood Reporter) bilježi da filmu nedostaje tenzije, te da se radnja na trenutke odvija prilično sporo. Prema njenim riječima redateljica je ipak uspela osloboditi se svih loših opisa i monologa koji su gušili knjigu.

''Sve postaje mnogo uvjerljivije kada Christian preuzme kontrolu u svoje ruke - uz vrhunsko pjenušavo vino, naravno - i pokaže Ani svoju ‘igraonicu’ koja je profesionalno opremljena sado-mazo opremom dovedenom do savršenstva'', navodi Linden.

U recenziji filma za “New York Daily News” Elizabet Vajcman također piše kako najveće pohvale idu rediteljivi Sam Taylor-Johnsoni scenaristkinji Kelly Marcel, koje su priču lišile svih većih mana koje je knjiga posjedovala, istovremeno vodeći računa o suštini priče.

''Filmske autorice dobivaju bodove makar samo zbog toga što su izbacile mnogobrojne ekscese iz knjige. (Čitateljice, uživajte, nema nijedne reference na ‘unutrašnju boginju’ ili tampone.)'', zaključuje Viceman ocjenjujući film s tri od pet mogućih zvjezdica, prenosi B92.

David Ehrlich daje istu ocjenu u kritici filma za “Time Out New York”, uočavajući da je film uspješno ljubavne boli zamijenio erotskim lisicama.

''Pedeset nijansi’ je jedna od rijetkih romansi u kojoj glavni junaci zapravo pokušavaju razumjeti jedno drugo'', navodi on. ''Kako je ovo prva ekranizacije popularne trilogije, ostaje da se vidi što se sve krije ispod površine, ali čini se da je Taylor-Johnson dovoljno zainteresirana da otkrije što je to.''

Još jedna trojka filmu je stigla od kritičarke Sare Stuart koja je u recenziji za “New York Post” koja također uočava da su na platnu nestale sve najlošije točke knjige, a da je najveće iznenađenje humor koji su razvili Ana i Christian.

''Ipak, film ni na trenutke ne pretendira da bude bilo što drugo osim onoga što zaista jeste - meka pornografija za dame začinjena oznakom - za starije od 18 godina'', zaključuje Stuart.

Kopirati
Drag cursor here to close