Za lijep dom!

Kako kombinirati uzorke: 4 stvari koje dizajneri interijera žele da znate

Ako ste se odvažili unijeti malo boje u svoj dom, te želite kombinirati uzorke, pobrinite se da poslušate savjete stručnjaka.
Lifestyle / Flash | 22. 05. 2024. u 13:04 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako želite dizajnirati zanimljiv prostor, kombinacija raznih uzoraka je pravi način. Prošli su dani podudaranja zastora, tapeta, sjenila za lampe i presvlaka, prenosi Better Homes & Gardens.

Sada je sve u kontrastnim uzorcima spojenim na promišljen način. Izazov je učiniti to bez pretjerivanja kako bi se izbjegao vizualno pretrpan prostor. Kako bi vam pomogla u postizanju savršene ravnoteže, dizajnerica interijera Ingrid Weir dijeli svoje najbolje savjete o učinkovitom kombiniranju uzoraka. "Kombinacija uzoraka može dati prekrasan i bezbrižan izgled prostoru", kaže Weir.

Uzorci se kreću od cvjetnih do životinjskih, a mogu se uklopiti u dodatke u prostorijama kao što su posteljina, prostirke, ukrasi za prozore i zidne obloge.

Kako bi vam pomogla da odaberete pravi uzorak za svoje sljedeće osvježenje doma, Weir dijeli trikove za korištenje više uzoraka. Ako budete slijedili njezina pravila, moći ćete imati slojevito kontrastne uzorke, kojima ćete postići vizualno ugodna estetika.

1. Uspostavite zajedničku temu

Postoji nekoliko vizualnih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri kombinaciji uzoraka: mjerilo, boja, stil i materijal. Cilj je stvoriti dubinu i kontrast na vizualno uravnotežen način, stoga je ključno imati jednu zajedničku nit koja se proteže kroz kolekciju različitih uzoraka.

Kad je u pitanju njezino pravilo za kombiniranje uzoraka, Weir predlaže uspostavljanje opće teme prije početka. "Najbolji pristup je biti razigran i eksperimentalan, ali nastaviti s nekim nevidljivim zaštitnim ogradama", kaže ona.

Ove zaštitne ograde ograničavaju vaše mogućnosti i sužavaju kombinacije uzoraka, jer previše uzoraka nabacanih zajedno može jednostavno završiti loše.

2. Upotrijebite bazni uzorak za stvaranje kohezivnog izgleda

"Dobar pristup je imati bazni uzorak, obično onaj koji najviše privlači pažnju", kaže Weir. "Zatim potražite uzorke koji su podrška" i slični su po dojmu, ali malo tiši", dodaje Weir.

Kad je riječ o specifičnim uzorcima koji se dobro slažu, ona predlaže cvjetne uzorke i pruge. "Ako nikad niste kombinirali uzorke, dobro je polazište napraviti cvjetne s prugama, jer je to kombinacija koja može dati pravi šarm sobi — raskošno organsko cvjetanje, neutralizirano energijom i jasnoćom pruga", rekla je. kaže.

Kako bi osigurali da se ovo dvoje ne sukobljavaju, Weir naglašava važnost blagog kontrasta u mjerilu i intenzitetu uzoraka. "Odabrala bih veliki cvjetni print kao bazni uzorak, a zatim bih dodala meke pruge", kaže ona.

3. Ograničite paletu boja

Boja igra ključnu ulogu u uspješnoj kombinaciji uzoraka i može biti zajednička nit koja omogućuje da se dva izrazito kontrastna uzorka dobro sljube. Weir boju naziva ključnim čimbenikom u miješanju uzoraka i dijeli svoju besprijekornu formulu za postizanje zajedničkog funkcioniranja više uzoraka.

"Trik je u ograničavanju boja: tri je dobar broj jer donosi harmoniju", kaže ona. Ako ste upotrijebili više uzoraka u sobi i osjećate da prostor izgleda malo prenatrpano, unesite jednobojne predmete kako biste ublažili doživljaj.

4. Potražite svježu inspiraciju

Inspiraciju za korištenje boja i kombiniranje uzoraka možete pronaći na mnogo različitih mjesta, bilo da je riječ o prirodi, modi ili umjetninama. "Za svježe i moderne kombinacije boja, često tražim inspiraciju u modi, osobito na modnim revijama", kaže Weir. Modni trendovi često se dobro prenose na interijere, a uzorci nisu iznimka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close