Ima načina

Kako prestati brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati?

"U životu postoji surova istina koju je mnogima od nas vrlo teško prihvatiti – ne možemo kontrolirati sve što nam se događa. I nažalost, mnogi od nas skloni su se usredotočiti na ono što ne mogu kontrolirati."
Lifestyle / Flash | 17. 09. 2024. u 08:44 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo da se radi o globalnim nemirima, zdravlju vaših roditelja ili šansi da vaš let bude otkazan, vjerojatno postoje trenuci kada trošite svoju energiju brinući se o stvarima nad kojima imate malo ili nimalo kontrole, prenosi Banner Health

"U životu postoji surova istina koju je mnogima od nas vrlo teško prihvatiti – ne možemo kontrolirati sve što nam se događa. I nažalost, mnogi od nas skloni su se usredotočiti na ono što ne mogu kontrolirati," rekla je Denise Black, socijalna radnica u Banner Behavioral Health Hospital u Arizoni.

"To dovodi do brige, koja se može pretvoriti u začarani krug – što više brinemo, to se više osjećamo tjeskobno. U konačnici, odupiranje činjenici da ne možemo kontrolirati određene stvari tjera nas da se još više brinemo o njima."

A ovaj stres vam zaista može nauditi. "Briga vam može oduzeti mentalnu snagu i energiju. Može vas početi izjedati", rekla je Black. Možete razviti tjeskobu, napade panike i depresiju kao i fizičke simptome poput glavobolje, visokog krvnog tlaka, napetosti mišića i bolova u trbuhu. "Nemojte ignorirati ove simptome - vaše tijelo vam poručuje da nešto nije u redu", rekla je.

Srećom, postoje načini na koje možete prekinuti ovaj krug. "Vaš mozak je poput mišića. Možete ga trenirati baš kao što možete trenirati svoje tijelo u teretani. Možete izgraditi svoj mentalni mišić da mislite pozitivno i usredotočite se na ono što možete kontrolirati," rekla je Black. U nastavku navodi neke korisne strategije. 

Procijenite koliko kontrole imate

Kad ste pod stresom ili zabrinuti oko određenih stvari, vjerojatno ne razmišljate o svojoj razini kontrole. Ali korak unatrag može pomoći. Black preporučuje da zapišete sve stvari oko kojih ste zabrinuti, a zatim ih kategorizirate u stvari koje možete kontrolirati, stvari koje ne možete kontrolirati i stvari koje spadaju negdje u sredinu.

Za one u sredini, gdje možda imate određeni utjecaj, ocijenite svoju razinu utjecaja od jedan do 10. "Za sve što ocijenite manje od pet, što znači da imate malo ili nimalo utjecaja, usredotočite se na prihvaćanje. Za sve što ocijenite pet ili više, razmislite je li situacija vrijedna vašeg vremena i energije," rekla je Black.

Na primjer, možete ocijeniti svoju razinu kontrole nad ocjenama vašeg tinejdžera sa sedam - vaše je dijete u konačnici odgovorno za svoje ocjene. Ali akademski uspjeh vašeg djeteta može vam biti važan, pa možete odlučiti ponuditi svoju pomoć i podršku.

Poduzmite korake za smanjenje ove vrste stresa

Naravno, lako je reći sebi da ćeš "pustiti" i prestati mariti za stvari koje ne možeš kontrolirati. Ali to nije uvijek lako provesti u djelo. Vaš popis stvari oko kojih ste zabrinuti dobra je polazna točka - s njim počinjete razvijati svijest o svojoj razini kontrole.

Kada primijetite da se brinete oko nečega što ne možete kontrolirati, usredotočite se na ono što možete kontrolirati. U mnogim slučajevima jedino što možete kontrolirati jest vlastita reakcija. "Na primjer, ne možete kontrolirati kako se netko ponaša prema vama, ali možete kontrolirati kako reagirate na tu osobu", rekla je Black.

Također se možete zapitati čega se bojite da će se dogoditi ako nemate potpunu kontrolu nad situacijom. "Razmišljanje o najgorem mogućem scenariju i smišljanje plana za rješavanje toga pomoći će ublažiti brigu", rekla je Black. "Obično neće biti tako loše kao što mislite, a velike su šanse da ste jači nego što mislite."

Na primjer, mogli biste se brinuti da bi vaša majka mogla trebati dugotrajnu njegu. Možete razgovarati s njom o njezinim financijama i istražiti troškove i dostupnost objekata. Poznavanje mogućnosti može smanjiti razinu stresa.

Pokušajte s drugim strategijama za smanjenje stresa

Također se možete obratiti nekom od provjerenih metoda smanjenja stresa koji dolazi iz bilo kojeg uzroka, bez obzira možete li ga kontrolirati ili ne:

  • Vježbajte
  • Jedite zdravu hranu 
  • Puno spavajte
  • Meditirajte ili vježbajte jogu
  • Usredotočite se na sadašnjost
  • Udahnite nekoliko puta polagano, duboko kada se osjećate pod stresom
  • Izgovarajte si pozitivne afirmacije 

Zaključak

Krug brige o stvarima koje ne možete kontrolirati može biti teško prekinuti. Ali možete poduzeti korake kako biste smanjili ovu vrstu stresa. Black je rekla: "Kad prestanete brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati, iznenadit ćete se kad otkrijete da ćete imati više vremena i energije za posvetiti se stvarima nad kojima imate kontrolu. Ovo može biti ključ za kvalitetan život kakva zaslužujete!"

 

Kopirati
Drag cursor here to close