bezbolno

Kako preživjeti burni vikend?

Lifestyle / Flash | 30. 10. 2016. u 13:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi znamo da su zdrave navike životni stil. Bilo ljeto ili zima, približavali se blagdani ili samo vikendi, oni koji vode računa o svojem zdravlju reći vam da im je najveća nagrada kada te "burne dane" bezbolno prežive i nakon kojih se osjećaju poletno i puni nove energije, a ne umorno, tromo i teško. Zato smo proučili njihove dobre navike i otkrili trikove s kojima se služe kako bi se pripremili za vrijeme "ludovanja", pa u nastavku pročitajte nekoliko dobrih savjeta da se bezbolno izvučete od posljedica burnog tulumarenja, prenosi Buro247.

Izbjegavanje brze hrane je uvijek dobar potez jer je takva hrana većim dijelom neprobavljiva pa se često javlja nakupljanje zraka ili nadutost. Taj problem se uspješno otklanja s pravilnim režimom prehrane koja je bogata celuloznim vlaknima, a veliku ulogu u ravnoteži čine i bakterijske kulture ili kombinacija dobrih bakterija, probiotika i karminativa - ekstrakta lista paprene metvice. Unošenjem kombiniranih enzimskih preparata koji su potentniji od jednostavnih spojeva, omogućuje se probavljanje više ugljikohidrata, masnoća i vlakana, a posljedično i smanjenje nadutosti.

Neumjerenost u alkoholnim pićima remeti produkciju probavnih enzima u jetri, što uzrokuje smanjenu apsorpciju masti, proteina i vitamina topljivih u masti, te vitamina B skupine. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti u jetri, mogućnost pojave upalnih promjena u stanicama jetre te ciroze jetre. Pušenje, lijekovi, prejedanje i unos visokokalorične masne hrane jetri predstavljaju dodatno opterećenje zbog intenzivnijeg procesa detoksikacije koji mora obavljati, dok transnezasićene masne kiseline iz masnoćama bogate hrane smanjuju produkciju protuupalnih tvari koje štite jetru od oštećenja.

Pojačani unos vitamina je poželjan. Pravilna prehrana, bogata vitaminima, pridonosi mikrocirkulaciji i sjaju kože. U tome prednjače flavonoidi (njima obiluje šumsko voće i mrkva, a ima ih i u čaju i čokoladi) koji opskrbljuju tkivo kisikom, poboljšavaju hidrataciju kože i smanjuju bore. Ne zaboravite vitamin A (u jabuci, mangu, avokadu, mrkvama i radiču) koji potiče obnovu stanica, daje tonus koži i sprječava stvaranje bora te vitamin C (ne samo u agrumima, nego i u kiviju, paprici, ribizlu, cvjetači i špinatu) koji je neophodan za proizvodnju kolagena te čini kožu glatkom i svježom.

Probajte više spavati jer zdrav san okrepljuje, ispunjava energijom i daruje ljepši i svježiji izgled. Neophodno je nakon neprospavane noći dobro napuniti baterije prije radnog tjedna, a najnovija istraživanja pokazala su da su osobe koje više spavaju manje sklone debljanju. Nedostatak sna povećava razinu hormona koji potiču apetit, a smanjuje razinu onih koji reguliraju tjelesnu težinu.
Svaka je tjelesna aktivnost dobrodošla - joggiranje, plivanje, vježbanje u fitness centru, ples, ali možda je (barem za početak) najbolje hodanje. Hodati bez većih problema može većina ljudi, hodanje ne opterećuje zglobove, možete hodati i po suncu i po kiši, samo je važno da nosite udobnu obuću. Dakle, hodajte, hodajte i hodajte! Ako dnevno prijeđete nekoliko kilometara, već ste učinili mnogo.

Kopirati
Drag cursor here to close