CryoSave

Kako se pohranjuju matične stanice iz pupčane vrpce po najsuvremenijim standardima?

Lifestyle / Flash | 26. 01. 2015. u 13:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdvajanje matičnih stanica iz uzorka krvi pupčane vrpce, predstavlja jedan od najvažnijih segmenata procesa krioprezervacije - zamrzavanja matičnih stanica. Zašto je neophodno izdvojiti matične stanice i smanjiti zapreminu uzorka krvi iz pupčane vrpce prije zamrzavanja pročitajte u nastavku.

Nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, završe se mikrobiološke analize, pristupa se izdvajanju matičnih stanica iz uzorka. Izdvajanje matičnih stanica predstavlja jedan od najvažnijih segmenata procesa krioprezervacije - zamrzavanja matičnih stanica. Od toga obrađuje li se uzorak pupčane krvi bebe prije zamrzavanja ili se čuva kao puna krv, ovisi i hoće li vam u trenutku zamrzavanja uzorka biti poznato koji broj, kvalitetu i vitalnost matičnih stanica ćete imati na raspolaganju za potrebe terapije, ili ćete to saznati tek po odmrzavanju uzorka pupčane krvi nakon njegove obrade i pranja.

Izdvajanje matičnih stanica smatra se ZLATNIM STANDARDOM u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim javnim i privatnim bankama matičnih stanica u svijetu. Ovaj proces uklanja neterapeutske stanice i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih hemotopoetskih stanica, jedinih stanica potrebnih za terapiju. U ovako zamrznutom uzorku, kvalitet, vitalnost i broj matičnih stanica se ne mijenja nakon odmrzavanja, jer je uzorak obrađen i pripremljen prije samog postupka zamrzavanja i u slučaju potrebe odmah spreman za upoterbu.

Ako se matične stanice ne izdvoje prije zamrzavanja, takav uzorak tzv. 'pune krvi' se nakon odmrzavanja mora "oprati" prije transplantacije pacijentu, kako bi se uklonile neterapeutske stanice (eritrociti, trombociti…) i raspadni produkti hemoliziranih eritrocita (hemoglobin, enzimi) koji djeluju toksično na same matične stanice u uzorku.

Tijekom procesa pranja uzorka pune krvi i njegovog odmrzavanja, gubi se dragocjena količina matičnih stanica (čak do 40% od početnog broja), pa postoji mogućnost da takav uzorak bude neupotrebljiv u terapijske svrhe, kako zbog neadekvatne količine, tako i zbog neadekvatnog kvaliteta i vitalnosti dobijenih matičnih stanica nakon postupka pranja. Ova primitivnija i značajno jeftinija metoda (gdje se polumanuelnom tehnikom obrađuje samo uzorak koji je potreban za terapiju) je korišten prije dvadesetak godina, na samom početku zamrzavanja krvi pupčane vrpce, ali je zbog ozbiljnih nedostataka napuštena od strane svih vodećih javnih i privatnih banaka matičnih stanica u svijetu.

U SAD, gdje je i urađen najveći broj transplantacija matičnim stanicama krvi pupčane vrpce, nijedna javna niti privatna banka ne koristi metodu zamrzavanja pune krvi što predstavlja jasan zaključak da je čuvanje pune krvi potpuno prevaziđena i zastarjela metoda.

CryoSave je jedina banka iz Europe koja se nalazi u 10 vodećih banaka svijeta, a od početka svog rada koristi značajno skuplju SEPAX tehnologiju izdvajanja matičnih stanica na svakom uzorku. Kako bi proveo obradu vrhunskog kvaliteta svakog uzorka pupčane krvi, koji omogućuje da se dobije maksimalna količina i kvalitet matičnih stanica, CryoSave je i jedina banka u Europi koja koristi potpuno automatske sisteme posljednje generacije SEPAX 2, koji je u ovom trenutku poznat kao jedan od najefikasnijih sistema za smanjenje zapremine i izdvajanje matičnih stanica na svijetu. Iz Bosne i Hercegovine preko CryoSave-a do sada je pohranjeno 5000 uzoraka matičnih stanica iz pupčane vrpce po najsavremenijim standardima.
Na sljedećem videu pogledajte kako funkcioniše SEPAX 2 sustav .

Kopirati
Drag cursor here to close